Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[rower] komunijny Jaki ?

212 odpowiedzi w tym temacie

#201 amoniak

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 29
  • 2711 postów
  • Imię:Marek

Napisano 08 wrzesień 2011 - 08:28

piteross
Allee oosssso chosiii :icon_question:
Czy to jest odpowiedź na jakieś pytanie?
Bo wyszło tak jakoś od czapy :whistling:
Jaki kross ?
Może level a8 bo jest wypasiony i jeszcze w rozmiarze 23 cale bo będzie w sam raz jak dorośnie.
A moze szosową meridę road na ultegrze
Albo gianta TCR advanced
Czasem się zastanawiam czy nie poprzegryzać kabli od internetu dzieciakom poniżej 12 roku życia :icon_mrgreen:

Marka jest nie istotna - kompletnie

Może z innej strony
wiadomo wszem i wobec, że dzieci rosną.
Wyrastają nie tylko z butów, ubranek, klocków czy lalek, ale też z rowerków
Wiadomo, że w za małych czy za dużych butach raczej nie chodzi się wygodnie :whistling:
Dlaczego więc proponujecie za duże rowery dla dość małych dzieci :icon_confused: :icon_question: :wacko:
Dziecko 8-9 letnie przeciętnie ma 120-135 cm wzrostu owszem są wyjątki w jedną czy w drugą stronę
Czemu ma się męczyć na kołach 26 cali? W imię czego :blink: :icon_question:
rower nie jest zakupem na całe życie - już nie te czasy.
Dziecku należy zakupić taki sprzęt, który mu posłuży dość długo i do tego nie będzie za duży :wallbash: po co dziecku odbierać przyjemność z jazdy :icon_question:
Propozycje "kup Heksagona - będzie pan zadowolony" - to lekko mówiąc przesada i to dość spora.
To nie przesada to głupota
Dlatego że:
Przy kołach 26 cali dla dziecka 135 rama powinna mieć maksymalnie 11 cali !!!
a najmniejszy hexagon ma 17'' czyli ciutkę za duża dla kogoś o wzroście 165cm <_<
Ludzie nie dajcie się zwariować NIE dawajcie głupich propozycji rowerów na kołach 26 cali dla małych dzieci.
Rower taki i tak posłuży 3-4 lata no max 5. Na więcej liczyć nie należy :whistling:
Dlaczego skazywać dzieciaka na niewygodę i odbierać mu przyjemność z jazdy :teehee:
Ktoś z was chciałby jeździć na rowerze z ewidentnie za dużą ramą? By kroczem walić w ramę przy każdym wsiadaniu i zsiadaniu z roweru :confused: :icon_question:

Tabelki z rozmiarówką w zależności od wieku

Dołączona grafika

Tu tabelka z rozmiarówką kół 26 cali dla rowerów MTB
Dołączona grafika

Swoją drogą kupując rower na kołach 26 cali z rama 17'' w rzeczywistości robimy w domu magazyn na rower, którym dziecko będzie jeździło tak naprawdę za 3-4 lata
takie pytanie.
Czy jest sens ?

Dlaczego rower dla dziecka na małych kołach tyle kosztuje
:icon_question:

Cena wcale nie jest wysoka. Jest to cena jak za porównywalny osprzętem rower dla dorosłego.
Mniejsza rama i kółka wcale nie jest tańsze. Nie chodzi tu o ilość zastosowanego materiału tylko o proces produkcyjny w którym cena materiału nie odgrywa aż tak istotnej roli . :)
Osprzęt jaki się stosuje w rowerkach dziecięcych jest taki sam jak w rowerach dorosłych więc cena nie może być dużo niższa. :huh:

Dlaczego nie kupić takiego ładnego Full`a z tarczówkami :icon_mrgreen: :icon_question:

Bo to taki rower
strzelać do lewaków
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."

Rowery

• admin

#202 Victuss

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 39 postów

Napisano 08 styczeń 2012 - 19:21

Ja pamiętam, że dostałem na komunie makrokesza z 26' kołami. Nie wiem jaka wielkość ramy, ale przy najniżej ustawionym siodełku musiałem jeździć na palcach. Wtedy mi to wcale nie przeszkadzało, wsiadałem z krawężnika i cieszyłem się że jeżdżę szybciej niż inni na kurduplowatych rowerkach :D . Czasem logika dziecka jest inna niż się wydaje dorosłym.
Dobrze też wspominam składaka wigry 3. Pomimo że nie miały przerzutek to były niezniszczalne i dawały niesamowitą frajdę z hamowania z piskiem :)

#203 alexracing

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 40 postów
  • Imię:Aleksander
Garaż Rower

Napisano 15 luty 2012 - 12:00

ja na komunie 14 lat temu dostałem piekną niebieską meride kalahari 550 , co to była za maszina !!! ze składaka na górala z szerokimi oponami ;D jezdzielm bez przerwy , po roku juz waliłem 40m wheelie , a po jakis 2 latach czyli 11 latek rekord wheelie wynosił 780m ! pamietam jak dziś , ile radości mi to sprawiało , dlatego mojemu chrzesniakowi , jeszcze kilka lat do komunii ma, napewno nie kupie 20kg gówna z tesco tylko cos przyzwoitego jak na dziecko za 1000-1200zł , może przywioze rower w czesciach, i razem go złozymy, zobaczymy ;D

Wyświetl postUżytkownik alexracing dnia 15 luty 2012 - 11:36 napisał

ja na komunie 14 lat temu dostałem piekną niebieską meride kalahari 550 , co to była za maszina !!! ze składaka na górala z szerokimi oponami ;D jezdzielm bez przerwy , po roku juz waliłem 40m wheelie , a po jakis 2 latach czyli 11 latek rekord wheelie wynosił 780m ! pamietam jak dziś , ile radości mi to sprawiało , dlatego mojemu chrzesniakowi , jeszcze kilka lat do komunii ma, napewno nie kupie 20kg gówna z tesco tylko cos przyzwoitego jak na dziecko za 1000-1200zł , może przywioze rower w czesciach, i razem go złozymy, zobaczymy ;D

jest jeszcze inna opcja , szukać roweru mało używanego w swietnym stanie technicznym i co najważniejsze , wizualnym , np taki uzywany cube Allegro kosztuje 1100 a bije na glowe wszyskie nowe rowery w tej i wyższej cenie ;)

taki uzywany focus tez w nienagannym stanie wizualnym Allegro dzieciak bylby zachwycony, wszystkie laski jego ;D !

Użytkownik alexracing edytował ten post 15 luty 2012 - 11:36

#204 strazak78

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 4 postów

Napisano 23 luty 2012 - 20:49

Witam. pierwszy raz na forum :mellow: i pytanie standardowe '' jaki rower '' :icon_question: ale przejdźmy do konkretów.
Potrzebny rower dla mojego synka. :yes:
wiek - 7 lat
wzrost - 130 cm
jeździ dobrze jak na swój wiek
Moje oczekiwania: :wallbash:
rower najlepiej aby służył jak najdłużej,
najlepiej jakiś firmowy nie żaden marketowy '''' badziew '''' :nuke: NIE OBRAŻAJĄC NIKOGO bo sam też w tych sklepach robię zakupy :woot: ale jeśli rower to coś dobrego tym bardziej jest to zakup dla dziecka,
cena max 1500 zł :confused: :unsure:
mam na uwadze coś takiego: merida ninety six junior
lub coś z gianta ewentualnie cpecialized co do tych dwóch firm nie mam zielonego pojęcia
z góry serdecznie dziękuję za pomoc :thanks:
sprawę zakupu chciałbym załatwić jak najszybciej :027: :033:

#205 amoniak

Master

• Mod Team
  • 2711 postów

Napisano 12 marzec 2012 - 12:31

Dołączona grafika
strzelać do lewaków
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."

Rowery

• admin

#206 gowen02

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25 marzec 2012 - 22:25

Chcę kupić córce rower "komunijny". Córka nie jest zbyt wysoka ma około 135 cm . Zasatanawiam się nad rowerem Giant Areva 2 (rózowy) - co o nim sadzicie ? A może polecacie coś innego ?

#207 amoniak

Master

• Mod Team
  • 2711 postów

Napisano 28 marzec 2012 - 13:13

Giant Areva
jest OK :thumbsup:
strzelać do lewaków

#208 Tofi

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 13
  • 354 postów
  • Imię:Teodor
Garaż Rower

Napisano 28 marzec 2012 - 15:54

Ostatnio przyuważyłem dzieci na rowerach w kilku miejscach i wszystkie jeździły na rowerach trialowych - nowa moda? Generalnie taki rower rozwiązuje problem wzrostu dziecka, bo duży nie jest, a w miarę gdy pociecha będzie rosnąć to taki rower niewiele traci na funkcjonalności.

#209 zolwik

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 1 postów

Napisano 10 kwiecień 2012 - 19:33

Przebrnęłam przez cały watek poszukując dobrego roweru dla chrześniaka. Uff :)
Docelowo wybrałam trzy modele:

A GANG CAPO 24
Kross Hexagon Replica

GIANT XTC JR 2 24

Koła 24. Rama - no własnie. Czy 11,5 w przypadku A GANG będzie ok dla drobnego 9 latka o wzroście 130cm? Boję się, że rower będzie "na teraz", za rok, dwa już będzie na niego za mały.
Który brać?
Dzięki za pomoc :)

#210 jara356

Świeżak

• Użytkownik
  • 3 postów
  • Imię:Jarek

Napisano 10 kwiecień 2012 - 19:53

Trial to wg mnie droga donikąd - rowery są ciężkie (albo lekkie ale w cenach zaporowych dla rodzica gdy rower ma slużyć dwa-trzy lata) i często brai im przerzutek.
ja poszedłem inną drogą - dla córki (6 lat ok. 122cm wzrostu) kupiłem (używany, ale dostępne są nowe) rower Trek MT220 Girl - zalety to duże koła 24" przy bardzo niskiej ramie i dodatkowo możliwość regulacji długości korby (w każdej korbie są po dwa otwory na pedały). Mała nie chce z niego zejść - a miała nową 20" z Decathlonu. Podobny w budowie i wyposażeniu jest jeden z modeli Gary Fishera. Taki rower powinien jej śmiało posłużyć przez 3 lata, a może i więcej.
Syn jak miał 5 lat ( i 120cm wzrostu) dostał ode mnie starego GT Bullet - koła 24" i rama o wysokości przekroku ok. 55cm, wysokość min. siodełka to 67cm. Radził sobie, ale niestety GT nie miał regulacji długości korby i dopóki nie podrósł do ok 130cm męczył się na dłuższych trasach. W tamtym roku (9 lat i 140cm) złożyłem mu rower na 13" ramie Specialized Hardrock Pro i 26" kołach. Śmiga aż miło. No ale fakt, że szukałem takiej ramy przez 2-3 miesiace (koła i trochę osprzętu miałem z wymian w swoim rowerze).

#211 bosmaan

Świeżak

• Użytkownik
  • 33 postów
  • Imię:bosmaan

Napisano 23 kwiecień 2012 - 18:53

ja kupiłem dzieciakowi BMXa aluminium chłopak nie jest za wyski po co masie męczyć na jakiś ciężkich pseudogóralach ładne koła będzie się wyróżniał jak już o to chodzi:)

#212 arturs

Świeżak

• Użytkownik
  • 11 postów
  • Imię:Artur

Napisano 28 kwiecień 2012 - 23:32

Witajcie..
a co sądzicie o serii Speca HTOROCK dla dziewczynek? Specialized Bicycle Components : Dziecięce
rower ma być dla mojej córki - 9 lat, około 139 cm wzrostu, drobna/lekka.. byłby to pierwszy rower, który z tych byłby odpowiedni?
Pytam o speca bo mam w Kielcach ich sklep firmowy i prawie wszystko na stanie.. sam też jeżdzę na specu i mnie bardzo pasuje..

#213 Classified

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 133 postów
  • Imię:Classified

Napisano 04 maj 2012 - 22:39

Moja siostrzenica ma takowy model: Specialized Bicycle Components : Hotrock 24 21-Speed Girls
Szczerze mówiąc - brać.
Merida Kalahari 510 2005, Kona Hoss 2008, Poison Arsen AM 2008
Mój Poisonik na bikestats