Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[rower] komunijny Jaki ?

212 odpowiedzi w tym temacie

#1 QuQłA

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 30 postów

Napisano 08 kwiecień 2007 - 20:31

Witam
Mój pierwszy post :P
Potrzebuję rower a w zasadzie dwa
dla 9-latków wzrost w okolicach 140 cm (chłopiec i dziewczynka)
Rowery mają być na tyle rozwojowe by dzieci pojeździły troszkę- by się za szybko nie rozpadły to raz i jeszcze żeby za rok lub dwa też na nim mogli na nich jeździć - by nie wyrośli z nich za szybko
Cena też jest ważna maksymalnie chciałbym przeznaczyć 800 zł za rower
Myślałem o czymś takim http://www.allegro.pl/item181254939_nowa_k...alu_extra_.html
lub o rowerze na kółkach 26 cali z tym że na najmniejszej możliwej ramie
Oglądałem Meridę kalahari 530 na ramie 14 cali
Proszę doradźcie :!!:

Rowery

• admin

#2 Rmk_90

Maniak

• Banned
  • Reputacja: 1
  • 378 postów

Napisano 08 kwiecień 2007 - 21:09

z miejsca odradzam ten "prawie jak rower" z linka do allegro;/ to szit:D
lepiej juz ta meride 530:)

Dołączona grafika

#3 QuQłA

Świeżak

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 08 kwiecień 2007 - 21:28

Rmk_90 Cóż za rzeczowa odpowiedź :!!: :P
Wiem co to Makrokesz - Przeczytałem
Rozumiem że rower z Tesco czy Leclerca to shit bo ciężki osprzęt firm dziwnych - na oko tandeta

Ten rower widziałem w sklepie rowerowym za cenę ciut niższą niż na allegro i poważnie się zastanawiam czy nie kupić
Napewno nie jest makrokeszem
Rama alu
ospręt: przerzutki shimano tył TX 30 przód TZ 30 Korba suntour pedały Alu
Widełki Sr Suntour pod kółko 24 cale Widać że dobrane pod obciążenie dziecka o wadze około 30-40 kg
Klameczki hamulcowe DLA DZIECKA- małe i zgrabne
Ta tarcza z przodu Hamuje
kółka wielokomorowe
No i najważniejsze waga w okolicach 13 kg
w tym sklepie porównałem Owy rower z Giantem MTX oraz jakimś Grandem na kółkach 24 cale
Giant kosztuje więcej a oferuje MNIEJ Waga jedynie podobna. O Grandzie :035: się nie wypowiadam bo nie ma o czym
IMHO jest to zrzyna z MTX tylko gorzej wykonana :)
W zeszłym tygodniu wpakowałem chrześnicę na tą kalahari 14 cali i Ten rower jest chyba dla niej za duży

#4 Rulez

Emeryt

• Użytkownik
  • Reputacja: 171
  • 9774 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 08 kwiecień 2007 - 21:44

Co do tego "Northtec"
Kto kupuje taki rower dla dziecka - ta rama to paranoja , bezsensownie ciężki grzmot , rama dla dziecka powinna by delikatniejsza.
Do tego grube i ciężkie obręcze - aby trudniej było rozpędzić rower , czy podjechać po górkę. Do tego jakieś paranoiczne, zbędne tarcze, niepotrzebnie zwiększające wagę roweru.
Ten rower to właśnie jest makrokesz.

#5 gdy

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 1243 postów

Napisano 08 kwiecień 2007 - 21:48

http://www.allegro.pl/item179802385_nowy_m...lka_gratis.html

tu masz meride na 16 " do 800 pln. wysyłka free :]

Rowery

• admin

#6 kusak

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1043 postów

Napisano 08 kwiecień 2007 - 22:02

eh, niestety ludzie patrząc na rower dla dziecka na komunię zwracają uwagę na napis 'shimano', 'amortyzator', 'hamulec tarczowy', 'aluminiowa rama'
niestety wzorując się tylko na tych kryteriach daleko nie zajdziemy - dlatego więc najlepszym wyborem będzie sprawdzona kalahari - która wstępnie pozornie jest kiepska, ale tak na prawdę to cud malina w takiej cenie. Otrzymujemy rower sprawdzony, firmowy i po prostu fajny.
Alternatywą meridy możę być kross:
http://www.allegro.pl/item181145305_new_ro...tisy_disc_.html
v2 to rower konkurencyjny do kalahari i cieszący się dobrą opinią - dostępne są też rozmiary 15''
mówisz, że widziałeś gianta który oferował nieco mniej - ok, ale to przynajmniej dobra rama i - znając gianta - ładna grafika.
1. kalahari
2. giant (choć nie wiem jaki to model)
3. kross

co do klamek - to chyba zwykłe shimano alivio które są łatwo dostępne za 15 zł/komplet

pozdrawiam
Teraz: Octane foto
Kierdyś: Kross foto

#7 Rulez

Emeryt

• Użytkownik
  • 9774 postów

Napisano 08 kwiecień 2007 - 22:11

A może byście zaproponowali coś na ramie 13" bo wątpię żeby w komunijnym większa była potrzebna !!!
Rockrider 5.1 ze strony 7 tego katalogu : , to wg. mnie bardzo dobry wybór .

#8 Viviusek

Maniak

• Użytkownik
  • 297 postów

Napisano 08 kwiecień 2007 - 22:54

sprawdź ile centymetrów mają od pięt do krocza ;> będzie łatwiej wiadomo że jeszcze sporo urosną więc nie ma co kupywać roweru małego :P ciekaw jestem najmniejszych rozmiarów Kross'a V3 i V4 :unsure: najlepszy wybór to byłby warto sprawdzić jak będzie rama pasować
Sprzedam:
Rower Kross Level A4 19' rocznik 06' przebieg około 3500km stan bdb info PM lub GG:2993685

#9 wsfetrze

Maniak

• Zasłużony user
  • 683 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 09 kwiecień 2007 - 08:15

moja siostra stała się ostatnio posiadaczką Unibika navigatora http://www.unibike.pl/navigator.html
jedyne co mnie boli to stalowa rama, a tak wszystko w porządku, siostra zadowolona.

A jeszcze rozmiar. To jest rama 13 i do tego na 24 kołach i siostra (prawie 140cm) ma troche problemów z jazdą (póki co) więc bym odradzał rower na 26 ;)

Fakt że rower nie jest mega wypasiony jak ten z pierwszego linku ale myślę jest pewniejszy

#10 QuQłA

Świeżak

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 09:37

Rulez Twoje argumenty do mnie przemawiają
Kółka 26 cali w wypadku chrześniaka mojej żony odpadają. Ma on 135 cm wzrostu i do 13 maja raczej dużo nie urośnie :!!:

Podoba mi się ten decathlon i się po niego wybiorę. jak nie zostaje jeszcze kellys billy nad którym poważniej się zastanawiam.

Moje przemyślenia nad rowerem DLA DZIECKA komunijnego 9 lat
kółka 24 cale
Powinien być jak najprostrzy bez zbędnych bajerów
dzięki temu będzie lekki
osprzęt sprawny i pewny żadnych gulonków ginongów soleusów czy tronixów
amortyzatora być nie musi bo po za tym że waży wiele do komfortu jazdy dziecka nie wnosi

Z tego wszystkiego zdecydowany jestem zakupić decathlony rockrider 5, boy& girl
do tego cena BARDZO mnie satysfakcjonuje
Dołączona grafika
Dzięki wszystkim za pomoc
PS Bardzo fajne forum.

#11 amoniak

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 29
  • 2711 postów
  • Imię:Marek

Napisano 09 kwiecień 2007 - 10:16

Mój syn ma 144 cm wzrostu Obecnie ma dwa rowery właśnie makrokeszowatego granda oraz rowerek na kółkach 26 cali rama rozmiar 14 cali
mniejszym dzieciom NIE POLECAM ROWERÓW NA KOLACH 26
strzelać do lewaków
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."

#12 QuQłA

Świeżak

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 14:43

No to właśnie wracając z świątecznego obiadu, po drodze wstąpiliśmy do Decathlona przy al. Jerozolimskich w Wawce.
Jak byłem prawie pewien że kupimy Decathlony Rockridery 5.0 w wersji dla chłopca i dla dziewczynki
Tak mój entuzjazm opadł. :P :unsure:
To nie jest dobry rowerek dla dziecka :!!: W porównaniu do http://www.allegro.pl/item181254939_nowa_k...alu_extra_.html
Wypada conajmniej bladoe
Po pierwsze Decathlon jest CIĘŻSZY i to sporo.
Przerzutki w decathlonie jakiś Falcon
korba w tym Northecku jest o niebo lepsza bo 165mm ramiona a w rockriderze 170 stalowa oblana plastykiem <_<
amortyzator w Decathlonie No name który moim zdaniem jest zły bo to sama sprężyna i nówka ma luzy, przy powrocie słychać głuche stuknięcie ten w Northecu po prostu wymiata SR SUNTOUR SF-M3010 Sprawny i działający jak trzeba
No i na koniec Hamulce - plastykowe klamki i szczęki
IMO te Decathlony Rockridery 5.0 to typowe makrokesze
Ciężkie, osprzęt badziewny i to co decyduje o bezpieczeństwie czyli hamulce to plastyk który gnie się w rękach :angry2:
Te rockridery Naprawdę mnie rozczarowały :confused:

http://www.allegro.pl/item182984710_rower_..._in_poland.html
Tu jest inny rower dokładnie taki jak ten rockrider a nawet lepszy bo nie ma badziewnego amortyzowanego widelca

Szukam Dalej
znalazłem coś takiego
http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...cPath=1_189_194
Tylko zastanawia mnie czy cena nie jest przegięta
Gdyż w każdyn rowerowym sklepie rower z takim wyposażeniem na kókach 26 cali kosztuje coś koło 500 zł a kellys osiem stów :unsure:

#13 QuQłA

Świeżak

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 15:17

Dostałem propozycję zakupu Second hand
INTERESUJĄ MNIE DWA NOWE ROWERY

#14 Maki

Stały bywalec

• Banned
  • 1198 postów
  • Imię:Michał

Napisano 09 kwiecień 2007 - 15:18

Te Kelly`sy są w porządku warte wydania 800zł. Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać i brać Kelly`sy.

#15 Nasti

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 460 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 15:25

Kelly's będzie ok. Trzebaby się tylko rozejrzeć za odpowiednim rozmiarem ramy. Rowerek jest z serii junior więc nie powinno być problemu.

#16 Rulez

Emeryt

• Użytkownik
  • 9774 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 15:41

Unibike może być - niska uniwersalna rama , porządny osprzęt , rozsądna cena , po co przepłacać skoro za ok. 3 lata trzeba będzie zakupić nowy rower. !

#17 QuQłA

Świeżak

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 16:22

Z oferty rowerów komunijnych
http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...cPath=1_189_194
fajne ale drogie- Kellys Billy i Jane za 8 stówek
http://www.unibike.pl/navigator.html
Unibike Navigator za 6 stówek
http://www.kross.pl/index.php?Page=433
kross od 4-6 stówek z tym że mi osobiście ich ramy nie leżą
tak samo Maxim i Arkus ceny i jakość podobna do Krossa ramy typu Y które nie wiem czemu mi osobiście się nie podobają :unsure:

Generalnie wszystkie te rowerki maja podobna wagę mieszcząca się miedzy 12-14 kg ceny też nie powalają a i tak za dwa trzy lata trzeba będzie kupić nowy
BTW przynajmniej w Dacathlonie kupiłem sobie koszulkę rowerową i spodenki za niewielkie pieniądze. :rolleyes:
i teraz mam pytanie do uzerów czy ta koszulka i spodenki to będzie taki badziew jak tte rockridery dla dzieci.

#18 kusak

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1043 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 16:30

bierz kellys'y - a dlaczego?
ano dlatego, że cena podobna do Northteca a oferuje osprzęt o 2 klasy wyżej (acera) - poza tym - kellys to kellys a nie jakiś Northtec
Teraz: Octane foto
Kierdyś: Kross foto

#19 amoniak

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 29
  • 2711 postów
  • Imię:Marek

Napisano 09 kwiecień 2007 - 16:31

Temat przypinam czasowo do końca okresu komunijnego Może komuś się przyda :rolleyes:

Dołączona grafika kellys Billy 800 zł
Dołączona grafika kellys Jane 800 zł
Dołączona grafika Unibike Navigator 600 zł

Dołączona grafika Kross Junior 549 zł

Dołączona grafika Kross Junior City539 zł

Dołączona grafika Kross Junior CTB 599 zł

Dołączona grafika Kross Junior S 619 zł - Coś takiego miał mój syn Trzy lata mu służyło i był OK

Dziewięciolatkowi to tylko i wyłącznie rower na kółkach 24 calowych - niezłym pomysłem jest też BMX
Koła 26 cali są za duże chyba że dziewięciolatek coś nad miarę wyrośnięty :unsure:
strzelać do lewaków
"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa."

#20 wsfetrze

Maniak

• Zasłużony user
  • 683 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 09 kwiecień 2007 - 16:39

moim zdaniem bezsensu dzieciakowi w tym wieku ładować w osprzęt. I tak nie będzie szalał by zakatować nawet sisa. To samo się tyczy ramy która w tym przedziale cenowym będzie zawsze stalowa. Przecież to jest rower tylko na te 3 lata.