[stery]jak zamontowac stery?
#1 Gość_Anonymous_*
Napisano 20 marzec 2005 - 18:51
Rowery
Napisano 20 marzec 2005 - 18:59
jest jeszcze kilka tematóe o tym. W tym powyżej są linki.
Napisano 20 marzec 2005 - 19:56
1. zintegrowane (wtedy kiedy główka ramy jest rozszerzona na dole i na górze i w te rozszerzenia wchodzą łożska)
2. nabijane (kiedy w komplecie sterów znajdują się "miski" wbijane wewnątrz główki ramy i dopiero w nie wchodzą łożyska)
W pierwszym przypadku montujesz stery w następujący sposób:
1. na dół rury sterowej amortyzatora przychodzi bieżnia (smarujesz ją smarem)
2. smarujesz wnętrze główki ramy od spodu, w które wchodzi łożysko (cartridge), sam cartridge też smarujesz od zewnątrz smarem, żeby je osadzić "na smar" wewnątrz ramy.
3. wkładasz amora w główkę ramy
4. nakładasz na górę łożysko (cartridge) ze smarem (patrz pkt 2)
5. nakładasz podkładkę plastikową (taka rozcięta w połowie uszczelka, która stabilizuje rurę sterową)
6. nakładasz kapsel przykrywający górne łożysko (jeśli masz jakąś gumową uszczelkę, to przychodzi pod kapsel)
7. nakładasz ewentualne podkładki pod mostek
8. nakładasz mostek
9. wkręcasz pionową śrubę w mostki likwidując luz, ustawiasz prosto kierownicę i dokręcasz śruby w mostku
10. gotowe
W drugim przypadku postępujesz podobnie:
1. patrz pkt 1 powyżej
2. miski sterów wbijasz w górną i dolną krawędź główki ramy (nie tak łatwo samemu ale się da
3. dalej jak powyżej
Wszystko proste
#4 Gość_Anonymous_*
Napisano 22 marzec 2005 - 18:20
i jeszcze jak mam wmontowac ta gwiazdke?????
Napisano 22 marzec 2005 - 18:33
Rowery
Napisano 22 marzec 2005 - 18:37
na drugim rysunku są stery w częsciach, pierwszy element od lewej to bieżnia sterowa.
Wbijanie gwiazdki :
Wkręć w gwiazdkę jakąś dłuższą śrubę (może być ta seryjna, ale się objie; wkręć tylko tyle żeby cały gwint "złapał") ustaw gwiazdkę równo na rurze sterowej, i tu pojawia się młotek
Uderzaj w śrubę tak, żeby gwiazdka była mniej więcej równo, jak już wbijesz z 1cm, możesz walnąć z boku żeby wyrównać; powinna być 2-3 cm od brzegu rury; jak wyjdzie troszkę krzywo - walnij z boku w śrubę żeby poprawić, u mnie siedzi OK, właśnie tak zrobiłem 
Jeżeli nie jesteś pewny, może faktycznie lepiej oddać do serwisu?
#7 Gość_Anonymous_*
Napisano 22 marzec 2005 - 21:16
i na tej bierzni mam ułożyc łożyska??
Napisano 22 marzec 2005 - 21:24
Jeżeli masz porządne stery/ramę/amor to lepiej oddaj do serwisu, szkoda by było coś uszkodzić...
Napisano 23 marzec 2005 - 06:13
Stery A-Head moga przyjac 3 postaci:
nabijanych [ standardowych, z miskami widocznymi ],
zintegrowanych [ wtedy sama rama jest bieznia dla lozyska i bieznia ta jest schowana w rurze ramy ]
ukryte [ tu rama ma wyfrezowanie miejsce na wbijana bieznie. wyglada tak jak syst. zintegrowany, ale jest lepszy i trwalszy ma tez moznliwosc wymiany biezni, a w przypadku wypadku, nie niszczy bezpowrotnie ramy ]
osadzanie gwiazdki przeprowadza sie za pomoca specjalnego narzedzia, a glebokosc wbicia gwiazdki jest zalezna od dlugosci sruby, nalezacej do zestawu sterowego.
nabicie biezni dolnej na rure sterowa amora tez wymaga specjalnego narzedzia.
polecam strone
wprasowanie misek sterowych w rame [ usuniecie srtarych ] to tez zadanie dla narzedzi i fachowca. [ deska, mlotek - taka partyzantka tez dziala ]
goraco polecam skorzystanie z profesjonalnego serwisu. uzywajac odpowiednich narzedzi i posilkujac sie doswiadczeniem, doswiadczony mechanik zainstaluje komplet sterow w 15 minut bez ryzyka wygiecia czy poharatania misek/biezni/ramy
ps. kiedys sam robilem to wszystko chalupniczo, dlutami, mlotkami...........bezsens. teraz mam profesjonalne narzedzia i widze roznice w jakosci i szybkosci montazu. jesli liczysz na dluga, bezpieczna i bezproblemowa eksploatacje, daj sprzet do serwisu
polecam: http://www.parktool.com/tool_indexes/catin...x_bearing.shtml
Napisano 24 marzec 2005 - 14:42
Żbik napisał:
:D
Napisano 24 marzec 2005 - 15:40
Napisano 07 kwiecień 2005 - 20:34
Napisano 07 kwiecień 2005 - 20:36
Napisano 10 luty 2006 - 21:38
Mam stery ANN-1, amor AXEL, rama SCOTT.
Monyuje te stery,skrecam sruba imbusową u gory i kierownica juz ciezko chodzi,a luzy mam dalej, dlaczego? mam skrecac na maska,a to sie wyrobi,czy jak?
Cannondale Volvo Team - 9,59kg
Move Fahrrad 1945r
Sprzedam: Mostek 112g, manetki Sram 7.0 (nowe) Manetki Sram 9.0SL (nowe) siodło 260g, stery ahead i inne
Kupię V-brake Avid Mag i łożysko sterowe Cannondale
Napisano 10 luty 2006 - 21:52
Użytkownik dayus dnia 10.02.2006, 21:38 napisał
Użytkownik dayus dnia 10.02.2006, 21:38 napisał
Jak nie jesteś czegoś pewnien nie pisz bzdur.
Ta "rozcieta tulejka (rozszerzajaca sie)" ma być założona na rurę sterową nad górną miską i łożyskami - jesli jej nie dałeś to powód luzów!
Napisano 11 luty 2006 - 00:01
A w mojej instrukcji do sterów jest napisane ianczej.... (a moze źle przeczytalem) Jakby co to wywalcie moj post,bo sie chlopaki źle nauczą.
Juz wszystko chodzi jak nalezy bez żadnych luzów!!
Dzieki
Użytkownik dayus edytował ten post 11 luty 2006 - 00:10
Cannondale Volvo Team - 9,59kg
Move Fahrrad 1945r
Sprzedam: Mostek 112g, manetki Sram 7.0 (nowe) Manetki Sram 9.0SL (nowe) siodło 260g, stery ahead i inne
Kupię V-brake Avid Mag i łożysko sterowe Cannondale
Napisano 16 luty 2006 - 16:48
Napisano 16 luty 2006 - 17:16