Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[kask] Giro Encinal

31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Robert

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 4968 postów
  • Imię:Robert

Napisano 07 kwiecień 2006 - 16:57

A więc już od jakiegoś miesiąca posiadam ten kask i moge napisać o nim parę słów, chyba każdy zainteresowany wie jak wygląda ten kask, dodam że sprawa wykonania jest na bardzo wysokim poziomie, a lekier na warstwie ozdobnej jest bardzo gruby. Podczas jazdy niektóre elementy mogą uwierać ale producent dodaje gąbeczki które można przykleić (cholernie ciężko jest odkleić papier ochronny kleju, ale da się to zrobić), wentylacja kasku jest świetna i nie można mieć do niej zastrzeżeń. Ogólnie kask polecam i warto wydać na niego 250zł.

Rowery

• admin

#2 BART_osz

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 1247 postów

Napisano 07 kwiecień 2006 - 17:44

Tez jak najbardziej polecam - wykonanie faktycznie jest tip top i nie mozna sie do niego przyczepic.
Jest waski ( na moja czache w sam raz ) wiec na niektore glowy moze byc troche ciasny.
Udalo Ci sie odkleic papier od kleju ?? Niezle :) - to jestes cierpliwy - ja odklejalem tak ze odchodzil mi z polowa gabeczki :lol:
sezon rozpoczety

Juicy dziala dalej solidnie
a modyfikacje juz prawie skonczone :)

#3 Robert

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • 4968 postów

Napisano 08 kwiecień 2006 - 13:47

Było ciężko ale jakoś się udało :rolleyes:

#4 ShK

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 415 postów
  • Imię:Michał

Napisano 08 kwiecień 2006 - 14:29

wlasnie zastanawiałem sie nad zakupem tego modelu... chyba jednak sie zdecyduje na to :)
raz na wozie, raz w nawozie

#5 Robert

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • 4968 postów

Napisano 09 kwiecień 2006 - 08:46

Naprawdę dobry kask można śmiało polecić

Rowery

• admin

#6 dex

Amator

• Banned
  • 99 postów

Napisano 09 kwiecień 2006 - 12:33

Dla wtajemniczonych dodam, że w sieci sklepów Go Sport do końca kwietnia te kaski chodzą dokładnie po 199,95zł. Tylko jest umowa, zostawcie mi jeden czarno-szary we wrocławskim sklepie, bo sie jeszcze zastanwiam :D

#7 Robert

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • 4968 postów

Napisano 09 kwiecień 2006 - 19:18

Ja mam carno-szary :) i jest naprawdę fajny, a kupiłem nowy za 206 zł w cykloturze, ale jak do tego doszło to długa historia, albo krócej zamówiłem i potwierdziłem kiedy było 206zł a był to błąd na stronie

#8 Gość_Gromosmok_*

• Gość

Napisano 18 kwiecień 2006 - 21:14

Właśneie go kupiłem. :)

#9 Gromosmok

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 27
  • 1125 postów
Garaż Rower

Napisano 19 kwiecień 2006 - 11:14

Dzisaj przejechałem w nim z 10 kilometrów :) i narazie jestem bardzo zadowolony :) . Jakość wykonania kasku jest bardzo dobra. Polecam :) .

#10 kys

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 16 postów

Napisano 20 kwiecień 2006 - 09:26

na zdjeciach w necie nie widac siateczek na otworach, czy faktycznie w rzeczywistosci ich nie ma? jesli nie ma to szkoda bo pewnie zdecydowalbym sie na ten kask!
Lenin: uczyć się, uczyć i jeszcze raz uczyć!
Uczeń: lenić się, lenić i jeszcze raz lenić!

#11 BART_osz

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • 1247 postów

Napisano 20 kwiecień 2006 - 14:28

Siateczek w otworach nie ma.
sezon rozpoczety

#12 rowerzystka

Maniak

• Użytkownik
  • 631 postów

Napisano 21 kwiecień 2006 - 08:34

Jestem użytkowniczką tego kasku od jakichś 100km. Siateczki na owady nie ma. Kask sprawuje się dobrze, ma sporo otworów wentylacyjnych i faktycznie jest przewiewny. Więcej napiszę gdy nadejdą upały....
Podziękowania dla Rikera :)

#13 dex

Amator

• Banned
  • 99 postów

Napisano 24 kwiecień 2006 - 21:01

Jestem już posiadaczem tego kasku :) . Zakupiony w ubiegłym tygodniu, lecz narazie za wiele go nie uzywałem z powodu wycieczki nierowerowej. Swoje doznania opisze po dłuższej jeździe w trochę jednak cieplejszych warunkach. Jak narazie sprawuje się dobrze, nie przeszkadza w jexdzie. Muszę się tylko przyzwyczaić do czegoś na głowie i trochę innego szumu w uszach. Jest to moj pierwszy kask, tak wiec nie bedzie porównania do niczego innego...

PS. Odklejacie te wszystkie papiery informacyjne ze środka??

#14 BART_osz

Stały bywalec

• Nowy użytkownik
  • 1247 postów

Napisano 24 kwiecień 2006 - 21:18

Ja je odkleilem - a wkleilem :D ta naklejke z danymi osobowymi ( min. grupa krwi )
Ja w sumie juz teraz czul bym sie dziwnie ale bez kasku :)
sezon rozpoczety

#15 Krzema

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 507 postów

Napisano 24 kwiecień 2006 - 22:03

a jak jest z jazdą w ciemnym kasku w dni słoneczne? czy z racji na kolor czarny nie jest w nim gorąco? jutro pojade do go-sport to może go przymierze :)

Użytkownik Krzema edytował ten post 24 kwiecień 2006 - 22:04

Dołączona grafika

#16 dex

Amator

• Banned
  • 99 postów

Napisano 24 kwiecień 2006 - 23:42

Wydaje mi się, że kolor nie może mieć większego znaczenia co do wentylacji kasku. Niby biały odbija, a czarny pochłania część promieni słonecznych ale w tym wypadku to nie ma chyba zastosowania. Przecież pod warstwą lakieru kryje się jakaś pianka (czy co to jest) budująca kask która to izoluje głowe od temperatury z zewnątrz. Dobra wętylacja zależy zatem od ilości i ułożenia otworów wentylacyjnych.

#17 Robert

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • 4968 postów

Napisano 25 kwiecień 2006 - 05:56

Krzema może być cieplej podczas postoju bo wtdy nie ma żdnego ruchu powietrza który może wszystko schłodzić a tak nie widze większego problemu i zawsze można kupić inny kolor :)

#18 rowerzystka

Maniak

• Użytkownik
  • 631 postów

Napisano 25 kwiecień 2006 - 09:10

Nie odklejałam nalepek, które są w środku w kasku. Mój kask jest ciemny i też się chwilę zastanawialam, czy w słoneczne dni nie będzie mi w nim za goraco. Ale przecież pod ciemną skorupą jest styropian, a styropian to izolator, więc teoretycznie nie powinno być problemu z nagrzewaniem się głowy od kasku. A sprawdzi się w praktyce już niebawem :). Ciekawe jak będzie to wyglądało z samą skorupą - jest ciemna, a więc bardziej podatna na stopienie pod wpływem słońca niż jasna?
Podziękowania dla Rikera :)

#19 Krzema

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 507 postów

Napisano 25 kwiecień 2006 - 17:02

no to rozwiązaliście moje wątpliwości i potwierdzliście moje przemyślenia :blush: dzięki.... dziś pojade go poszukać w go sport taniej i przymierze inne kaski..

No i wróciłem z go-sport... Na początku myślalem, że nie ma tej promocji, ale potem zobaczyłem że jest, tylko na innym stoisku. Było chyba z 5 sztuk i tylko jeden czarno-szary. Potem zobaczyłem że tylko ten czarno-szary ma regulacje na potylicy przez kułeczko, czyli pewnie inne były z poprzedniego roku. Jako że mam dużą głowe dopiero po rozsunięciu na maksimum leżał OK. Wygodny, ale zapięcie pod brodą mogło by być lepiej rozwiązane. Wyglądałęm w nim calkiem fajnie. Już miałem go brać, ale jak zapytałem się sprzedwcy czy dołączają do niego jakąś instrukcje itd. powiedział, że nie.... tylko do jednego była przypięta instrukcja z gąbkami, o których wcześniej była mowa, dlatego podziękowałem :] Podsumowując poprostu rzucili ostatnie sztuki :]
Przymierzalem w rowerowym Uvexy i leżały też bardzo dobrze, miełem zapas regulacj, bardziej podobało mi się zapięcie pod brodą i paski...
Dołączona grafika

#20 Psychuś

Pro

• Nowy użytkownik
  • 125 postów

Napisano 25 kwiecień 2006 - 17:07

Kupiłem ten kask ze dwa dni temu ale akurat mi się scentrowały koła i nie mam jak wypróbować, a że jutro mam test to nie miałem czasu się zabrać za koła.
Powracając do kasku sprawia wrażenie solidnego, fajnie leży na głowie i ogółem drugi raz kupiłbym ten sam, zobacze jak mi się bedzie sprawował bo w sobote szukuje mi się dłuższy wypadzik:)