Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[suport H2]Token opinie

37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Grand231

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 56
  • 2007 postów
  • Imię:Mateusz
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 21:42

Witam chciałbym poznać opinie użytkowników odnośnie suportu Tokena - link , jak on się ma w stosunku do Suppportów Shimano?, jak z jego trwałością i uszczelnieniem, czy warto go kupić?. Dzięki z góry za opinie.

Użytkownik Grand231 edytował ten post 10 luty 2012 - 21:43

Rowery

• admin

#2 kubek20

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 71
  • 2214 postów
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 21:54

Jak dla mnie to jest dużo lepszy wybór niż shimano. Lżej się kręci, jest lepiej uszczelniony (na dodatek między osłonę a łożysko można napchać smaru który to dodatkowo uszczelni) i trudno uszkodzić osłony łozysk ponieważ można je zdjąć palcami

#3 kosa23

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 30
  • 600 postów

Napisano 10 luty 2012 - 22:26

Zacytuję mój komunikator :) :

Cytat

Witam mam pytanie podobno uzywales suportu tokena uwazasz ze wartosie w to pchac czy wybrac cos innego,pozdrawiam

Cytat

Cześć.

To było daawno temu (ze 3 lata chyba :) ), ale z tego co pamiętam, Token Ex877 tym się różnił od HT II Shimano, że były problemy z włożeniem osi korby (trzeba było przytrzymywać plastikową osłonkę z drugiej miski), w łożyskach było trochę mniej smaru, więc od początku kręciły się lżej, i miały też uszczelkę od zewnętrznej strony (a nie tylko od wewnętrznej - poroniony pomysł w oryginalnym HTII :) ).
Problemów nie sprawił, nie zdążył - razem z korbą sprzedałem go po jakichś 7 mies.

Moim zdaniem ten suport: Zewnętrzne Łożyska BB-05-XC-73/68 Czarne jest o tyle lepszy od Tokena, że plastikowa osłonka jest "zawinięta" do miski, więc uszczelnienie trochę lepsze, no i ma podkładki dystansowe pozwalające dopasować dokładnie suport do mufy.
Druga możliwość to suport Deore i wymiana co jakiś czas :)

Pozdr.

#4 swimfan

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 276 postów

Napisano 11 luty 2012 - 04:52

jak to sie wszystko przydaje ;),
ja modelTK877EX wyrwalem za 60zl z przesylka wiec cena porownywalna z deore ,wydaje sie ten model jest o niebo lepszy:
http://allegro.pl/token-suport-mtb-tk887trb-i2110812370.html o niebo lepsza tez cena ;/.
Podobno te skosne waleczkowe lozyska(widoczne na zdjeciu) sa do dostania w sklepie z lozyskami,tak mnie chociazby sprzedawca zapewnial,ale jakos w to watpie!!!
Duzo dobrego slyszalem o Accentach.
Ja wybralem tokena jedynie bo cena dobra byla i lepiej sie kreci od deore TOKENぎTK877EX MTB - YouTube i tak nastawilem sie na wymiane lozysk w tym wynalazku.

Użytkownik swimfan edytował ten post 11 luty 2012 - 04:58

#5 andi333

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 1334 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 11 luty 2012 - 08:57

Mam takiego TOKEN EX Type Integrated Bottom Bracket- SKF: TK877EXSK i potwierdzam że jest lepszy od shimano przede wszystkim dlatego że nie ma problemu z zamiennymi łożyskami jak to jest w shimano.
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#6 stefan2810

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 29
  • 960 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 09:31

[suport] Token EX-Type - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

[Suport] nowy Hollowtech II - jaki wybrać? - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Użytkownik stefan2810 edytował ten post 11 luty 2012 - 09:31

#7 swimfan

Maniak

• Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 12 luty 2012 - 06:45

z drugiej strony niby wynalazek ale uzywa lozysk SKFco by koszt takiego jednego w sklepie 70zl.No i wychodzi jedna zasadnicza prawda o wszystkich suportach zewnetrznych uszczelnienie!!!!
Co by tam zloto wpychac bez odpowiednie osnlony i tak lipa :woot: .Chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie ze swiezego jeszcze suportu Tokena wydlubac SKF wrzucic do accenta czy FSA i mysle ze do 10kkm mozna dobic.Co do lozysk SKF to slyszalem ze sa rozne gatunki produkcji Wlochy/Francja,jezeli SKF pochodzi z Tajwanu to moze byc ciekawie :teehee: ,ale watpie ze SKF pozwolilo sobie na taka lipe.
Generalnie jak szybko padnie wynalazek:) to chyba sobie zrobie eksperyment powiekszajac gniazdo o 0,5mm na okregu zeby stozkowe lozysko tam weszlo,zobaczymy jak /co wyjdzie;)

#8 Grand231

Master

• Użytkownik
  • 2007 postów
Garaż Rower

Napisano 12 luty 2012 - 07:51

No czyli jak to jest?, lepiej kupić suport Shimano Deore za 50 zł, czy jednak lepiej dołożyć to 30 zł i zakupić Tokena - bo widzę że opinie są podzielone.

#9 andi333

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 1334 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 luty 2012 - 08:22

Kupić tokena :)
Dołączona grafika

#10 kosa23

Maniak

• Użytkownik
  • 600 postów

Napisano 12 luty 2012 - 09:31

Aerozine, ze względu na osłonkę trochę chroniącą przed błotem.
Na razie nie widziałem dużo lepiej uszczelnionego od innych suportu, a co do łożysk, to myślę, że mamy też dobre polskie łożyska. Nie wiem dlaczego np Accent czy FSA miałoby być lepiej uszczelnione, ale chętnie bym się dowiedział.

Łożyska w Shimano też możesz wymienić na podwójnie uszczelnione, ale mają 5mm, więc musiałbyś dociąć osłonkę do 6mm łożyska standardowego.

#11 swimfan

Maniak

• Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 12 luty 2012 - 13:24

No nie dokonca mamy polskie lozyska o tych wymiarach ale moze sie myle :thumbsup: z tego co kiedyś czytałem FŁT Kraśnik (chyba juz nie w Polskich rekach ;))nie robi łozysk 61805/61805.Zeby niezaogniac tematu lozyska 2RS sa tak samo uszczelniane czy to SKF,FAG,Timken,CX cz KG->Chiny,czy enduro.Generalnie chodzi o ta oslonke+pierscien gumowy (pomiedzy lozyskiem a miska niedokonca to widac)tutaj kilka zdjec Picasa Web Albums - Krzysztof k - 6 lutego 2012 ,co niedokoca rozwiazuje sprawe uszczelnienia.Ale o samych lozyskach mozna by ksiazke napisac:)

#12 kosa23

Maniak

• Użytkownik
  • 600 postów

Napisano 12 luty 2012 - 13:47

Czyli jednak ten suport jest lepiej uszczelniony. To FSA?
Jeszcze jestem ciekawy jak wygląda osłonka.

#13 swimfan

Maniak

• Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 12 luty 2012 - 19:21

tak FSA
ale spokojnie uszczelnienie jest minimalnie lepsze ale szalu nie ma :thumbsup: przy 5kkm lozyska zaczely szumiec /lekki luz. Wydlubac pierscien redukcyjny tez nie jest proste na zdjeciu widac jakie sa efekty podwazania nozem do papieru :whistling: ale nic to generalnie na pierscieniu jest gumowy pierscien ktory poprawia sytuacje ;)

Użytkownik swimfan edytował ten post 12 luty 2012 - 19:26

#14 tobo

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 217
  • 8004 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 12 luty 2012 - 19:29

Jeśli chcesz dobry ht2 to kup hope lub chrisa kinga. Te komponenty mają opinie trwałych, szczególnie ck. Krotność ceny ale też związana z tym bezproblemowość. W opisie suportu ck podana jest informacja, że za pomocą portów można podmieniać smar w łożyskach - gęsty do jazdy codziennej i rzadszy do jazdy wyścigowej, gdy liczy się bardziej lekkość kręcenia.
blue ptak is back!!! :)

http://www.pinkbike.com/photo/5249152/

#15 swimfan

Maniak

• Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 12 luty 2012 - 19:34

chris king:)na to bym postawil,tylko ta cena,co do hope to mozna zapomniec o wymianie lozysk:),znam jedynego dystrybutora w Polsce ktory ma lozyska do hope 24x37x7.Strasznie korci mnie jak w drozszym tokenie wladowali lozysko stożkowe!

Użytkownik swimfan edytował ten post 12 luty 2012 - 19:35

#16 Grand231

Master

• Użytkownik
  • 2007 postów
Garaż Rower

Napisano 12 luty 2012 - 19:49

Tyle że mam okazję kupić czarnego Tokena za 60 zł więc myślę że warto. Hope i Chris King odpadają ze względu na cenę.

No i najważniejsze czy suport Tokena podejdzie pod moją korbę Funworks(Aerozine)-link

#17 tobo

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 217
  • 8004 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 12 luty 2012 - 19:51

Obawiam sie, ze do korby aerozine musisz sobie tokena odpuscic, w moim os wchodzila tak ciasno ze plastik zostal uszkodzony, a podmienic sie nie da.
blue ptak is back!!! :)

http://www.pinkbike.com/photo/5249152/

#18 swimfan

Maniak

• Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 12 luty 2012 - 19:56

Cytat

Tyle że mam okazję kupić czarnego Tokena za 60 zł więc myślę że warto
jak chcesz inne kolory to rodex mial tego na peczki ;),generalnie serwis maja do d....,ale czesci mozna kupic :woot:.Tak jak kolega wyzej pisal przy Twoje korbie uderzalbym w accenta.A co ze starym suportem ktory miales?nie da sie zreanimowac

Użytkownik swimfan edytował ten post 12 luty 2012 - 20:01

#19 Grand231

Master

• Użytkownik
  • 2007 postów
Garaż Rower

Napisano 12 luty 2012 - 20:35

Nie da się bo go nie mam ;), korbę zakupiłem tydzień temu, przedtem miałem zwykły kompaktowy suport Octalink i też inną korbę. Hmm, skoro z Tokenem będzie ciężko to może standardowe Shimano?, Accenty podobno są słabej jakości - taką opinie wygłosił mój znajomy ze sklepu rowerowego.

#20 kosa23

Maniak

• Użytkownik
  • 600 postów

Napisano 12 luty 2012 - 20:43

Wyświetl postUżytkownik swimfan dnia 12 luty 2012 - 19:21 napisał

tak FSA
Jak w Aerozine :)

Wyświetl postUżytkownik tobo dnia 12 luty 2012 - 19:51 napisał

do korby aerozine musisz sobie tokena odpuscic
Tzn to chyba nie zależy od korby, bo u mnie i na LXie było ciężko.

Dlaczego nie kupić suportu Aerozine, skoro już masz taką korbę... ;)