Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Stopy] Jak dogrzać podczas zimowych wypadów rowerowych?

33 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kawior

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 242 postów
  • Imię:Adam
Garaż Rower

Napisano 01 luty 2012 - 09:37

Ja stosuję zestaw skarpeta + skarpeta wełniana, a buty mam strasznie przewiewne (Northwave Rocker) i o dziwo jest mi w stopę ciepło, ale na dłuższy dystans jeszcze tego setu nie próbowałem. Ze dwa miesiące temu nawet przy dodatnich temperaturach, w takiej konfiguracji przestawałem czuć palce. Zapewne jest to wina bardzo niskiej potliwości i niskiej wilgotności powietrza ale mimo wszystko w Krk temperatury sięgają poniżej -10.

Rowery

• admin

#22 rzepkok

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 121 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 01 luty 2012 - 11:04

no niestety - przerabiałem temat ochraniaczy, wkładek, skarpet itd. i faktycznie pogła tylko zmiana butów na zimowe rowerowe :(

faktycznie duzo pomagają wkładki termiczne (z fiolią alumniniową)

ale jak nie chcesz albo nie możesz to polecam najzwyklejszą maść rozgrzewającą tzw. "końską" (ja kupuję w Netto za ok.11zł)
i nakładasz naprawdę grubą warstwę tej maści (aż jest wręcz ślisko) i od razu na to skarpety i tutaj najważniejszy jest
materiał - u mnie sprawdza się tylko Siltex - to takie antybakteryjne i oddychające włókno, które sie nie zatyka jak mocno
posmarujesz stopy maścią

skarpetki z Siltexu dostaniesz tutaj Odzież sportowa, rowerowa, na rower, termoaktywna : BCM

może pomoże - pozdrawiam ;)
Dołączona grafika

#23 kroczu

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 54 postów
  • Imię:Sławek

Napisano 01 luty 2012 - 22:39

A ja również opowiem się za gazetami. Wprawdzie wiocha większa niż "słoma z butów" ale skuteczne.
Konkretnie: jedna para skarpet - gazety - druga para na wierzch.
Sprawdzone choćby dzisiaj -15 st. (Olsztyn) czas jazdy godzina, buty mam bardzo przewiewne, bo zwykłe letnie adidasy z siatką. Gorąco to mi w stopy nie było, ale amputacji też nie było...;)
Jutro test według prognozy pogody na prawie -20st. ...:D

No i przede wszystkim, jeśli decydujemy się na jazdę na dużym minusie, to trzeba konkretnie pedałować aż bólu, łez i pary z ud, bo inaczej i termofor na nogi nie pomoże.

A jeszcze rękawice poniżej -10st. zakładam narciarskie, ciężko manetki obsługiwać, ale w paluchy i bez gazet jest oki.

#24 Darek14

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 352 postów

Napisano 03 luty 2012 - 09:23

Ja stosuję patent z gazetami, a przy bardzo dużych mrozach chemiczne ogrzewacze. Koszują kilka złotych, starczają na dwa
wyjazdy. Teoretyczne są jednorazowe, ale po szczelnym zamknięciu można ich użyć drugi raz.

#25 TrzecieKolo

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 256 postów

Napisano 03 luty 2012 - 09:35

Zrobiło się -20 za oknem, dla mnie to już za duży mróz do jazdy na rowerze :(
Jak się ciut ociepli to zrobię parę testów i dam znać czy któreś z rozwiązań zadziałało w moim przypadku :D

Dzięki wsystkim za rady! :)

P.S. Kurcze, w nocy ma być -30, brrrrrrr ;s
For Fun - Bike Blog - mój blog rowerowy :)

Rowery

• admin

#26 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 18
  • 635 postów
  • Imię:Piotrek
Garaż Rower

Napisano 03 luty 2012 - 14:47

Myśle że na -30 to takie coś powinno załatwić sprawę jak nic ;) :

TERMICZNE WKŁADKI DO BUTÓW OGRZEWAJĄCE STOPY / NA BATERIE AA - Rusznikarnia Usługi Handel Jacek Paprocki

#27 kapsell

Maniak

• Użytkownik
  • 274 postów

Napisano 03 luty 2012 - 15:20

Nie ma rady na mrozy (mam niby zimowe buty Shimano z alu wkladkami +3 pary skarpet a stopy grabieja i tak), najlepszy sposó to przetruchtanie kilkadziesiat/kilkaset metrow i dalej mozna jechac , przyjalmniej jakis czas. Mowa oczywiscie o szosie, w terenie zdecydowanie jest cieplej.

#28 wymiennik

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Imię:wymiennik

Napisano 05 luty 2012 - 00:16

Ja używami http://www.tuttu.pl/...9-k-3967-6316-p takich skarpet do butów shimano sh-mt41. I przy jeżdzie w terenie (lasy, łaki,parki) i temperaturze -10 stopni nie odczuwałem wiatru ani przejmującego mrozu. Na niższe temperatury zakładam ochraniacze na palce, podobne jak gdzieś były podane na początku ochraniacze na buty, tylko nie zakłądane na buty tylko na skarpety. Jak znajdę firmę to podrzucę link.

#29 tobo

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 217
  • 8003 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 05 luty 2012 - 01:37

Zimowe buty zimowym nierówne.
W ostatnio czytanym przeze mnie teście buty shimano wypadły najgorzej, najwyżej oceniono northwave.
Obecnie używam jakiegoś "przeterminowanego" modelu exustar, dwa rozmiary za duże. W chwili obecnej przy minus 4 stopniach i pojedyńczej skarpetce nie odczuwam zimna.
Wg mnie jeśli ktoś zakłada regularną jazdę w zimie to warto zaopatrzyć się w buty zimowe rowerowe.
blue ptak is back!!! :)

http://www.pinkbike.com/photo/5249152/

#30 radradish

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 76 postów

Napisano 05 luty 2012 - 02:27

Cała Polska: Fingerheaters - grzejące wkładki do butów firmy Blazewear | gruper.pl

#31 bbaa

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 14 postów

Napisano 05 luty 2012 - 12:27

Jeździłem w skarpetach HiMountain Trekking K COOLMAX i szybko marzły stopy. Jakiś czas temu kupiłem Rogelli Merino Wool i wytrzymałem w nich 3 godziny przy -10. Zmarzły mi stopy jak i dłonie ale ze skarpet z tej wełny jestem zadowolony. Był to taki test po którym już wiem że na zimowe zawody ( Karczew ) będą mi potrzebne jakieś wkładki grzewcze palce lub całe stopy i coś na dłonie. Buty mam letnie bez siatek.

ROGELLI MERINO WOOL - zimowe skarpety sportowe

Użytkownik bbaa edytował ten post 05 luty 2012 - 12:30

#32 jokulus25

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 188 postów
  • Imię:Bartek
Garaż Rower

Napisano 06 luty 2012 - 09:32

a ja na allegro kupilem skarpetki VELOMAX i dobrze grzeją ale jak ktos chce przy -30 jeździć to musi cos dobrego wymyślic :)

#33 Darek14

Maniak

• Użytkownik
  • 352 postów

Napisano 06 luty 2012 - 10:52

Wyświetl postUżytkownik kapsell dnia 03 luty 2012 - 15:20 napisał

Nie ma rady na mrozy (mam niby zimowe buty Shimano z alu wkladkami +3 pary skarpet a stopy grabieja i tak), najlepszy sposó to przetruchtanie kilkadziesiat/kilkaset metrow i dalej mozna jechac , przyjalmniej jakis czas. Mowa oczywiscie o szosie, w terenie zdecydowanie jest cieplej.

Oczywiście, że jest sposób: chemiczne ogrzewacze za kilka złotych i komfortowo można jeździć w bardzo niskich temperaturach.
Przerobione wielokrotnie. Również wczoraj przy -20 stopniach.

#34 grzegorz1974paszek

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 2289 postów
  • Imię:zgadnij

Napisano 12 luty 2012 - 15:42

Wyświetl postUżytkownik TrzecieKolo dnia 31 styczeń 2012 - 17:43 napisał

Ja używam , ale zrobiłem sobie takie z starych windstoperowych skarpet . Naprawde robią kolosalną różnice , stosuje na dojazdy 8,5km do pracy , nie wyobrażam sobie żeby wtedy zakładać normalne ochraniacze . Założenie tych to kilka sekund .