[manetka] Jak z prawej XT i SAINT zrobić XTR - aktualizacja!
Napisano 06 kwiecień 2010 - 10:02
Zabieg jest mało inwazyjny i całkowicie bezpieczny.
Napisano 06 kwiecień 2010 - 11:46
A więc przedstawiam pacjenta - prawa SL-M770:

Zaczynamy od rozkręcenia manetki - odkręcamy śrubki oznaczone czerwonymi puntami:

Następnie zrzucamy sobie na ostatni bieg i srebrną dźwignię przesuwamy na max(tak jakbyśmy redukowali bieg o 4 koronki) i trzymamy dźwignię palcemL

Teraz możemy zdjąć obudowę. Zaczynamy tak jak pokazałem na zdjęciu:

Gdy już zdejmiemy obudowę, nagle możemy zrzucać małą dźwignią aż o 2 biegi na raz.
Oto pozycja mechanizmu gdy mała dźwignia nie jest naciśnięta:

Pozycja 1 - pierwsza faza ruchu dźwigni - właśnie został zrzucony jeden bieg

i Pozycja 2 - druga faza ruchu dźwigni - kolejny zrzucony bieg. Tej fazy nie ma gdy manetka ma założoną obudowę!

Pozycja 2 jest niemożliwa przy założonej obudowie, gdyż obudowa posiada specjalną wypustkę ograniczającą ruch mechanizmu:

Usuwamy zatem tą wypustkę ostrym narzędziem lub lutownicą. Ja zrobiłem to lutownicą. Plastik dość łatwo się poddał. Następnie nieco wyrównałem krawędzie nożykiem :

Następnie składamy manetkę pamiętając o odgięciu srebrnej dźwigni. Przed założeniem obudowy skontrolujcie, czy gumowa uszczelka w deklu jest na swoim miejscu.

Zrobione!
Napisano 06 kwiecień 2010 - 11:55
Napisano 06 kwiecień 2010 - 11:56
Napisano 06 kwiecień 2010 - 12:03
Rowery
Napisano 06 kwiecień 2010 - 12:45
nie piszę tego by zanegować samą przeróbkę - to nie pierwszy raz gdy producent oszukuje na jakimś zupełnym drobiazgu aby przekonać nabywcę do wydania więcej pieniędzy - przykładem mogą być np grip shifty które od modelu x-7 praktycznie nie róznią się od modeli wyzszych, kosztujących znacząco więcej niz x-7
Napisano 06 kwiecień 2010 - 13:54
XT po zdjęciu monitorków i zastąpieniu ich dekielkami wage mam zbliżoną do xtr - 5 gram chyba więcej tylko
Pomysł z tym, jak najbardziej ok !
A czy ten "drugi" klik manetki nie jest już pod zbyt dużym kątem ?
A w drugą stronę, podczas zrzucania biegów kciukiem ten patent już nie działa ?
Napisano 06 kwiecień 2010 - 14:52
Patent działa w obie strony:)
Napisano 06 kwiecień 2010 - 15:30
Chyba przy kilku następnych jazdach będę obserwował czy potrzebuję zmiany o 2 tryby, jeśli tak to chyba zdecyduję się na taką przeróbkę.
Jakbym kupił xtr po rozważaniach czy brać xt czy xtr to bym się nieźle wkurzył
Fragment autentycznej wiadomości, jaką dostałem przez PW na forum
Napisano 06 kwiecień 2010 - 15:36
Napisano 06 kwiecień 2010 - 17:57
Użytkownik Puklus edytował ten post 06 kwiecień 2010 - 17:58
Napisano 07 kwiecień 2010 - 06:42
Użytkownik pawel1315 edytował ten post 07 kwiecień 2010 - 06:42
Napisano 03 maj 2010 - 09:51
Najbardziej przydaje się zrzucenie 2 biegów przy ostrym przyspieszaniu na niskich przełożeniach. Np. mając z przodu środkową tarczę, a z tyłu 2 nie opłaca się wrzucać 3 - różnica jest zbyt mała, by wykorzystać rozpędzone nogi. Dociskam dźwignię do oporu i łańcuch błyskawicznie spada na 4 koronkę, bez żadnych zgrzytów i opóźnień.
Napisano 25 grudzień 2010 - 01:02
Napisano 25 grudzień 2010 - 18:42
Też bardzo pomocny patent jak ktoś ma odwrotną sprężynę w przerzutce i szybciej może 'zrzucać do góry' na podjazdach
Czy manetki XT z serii 760 też mają taki sam mechanizm i da się zastosować ten patent?
Napisano 25 grudzień 2010 - 18:55
Jeżeli ktoś obawia się o trwałość manetki po takiej przeróbce - nie ma się czego obawiać, na pewno nie zużyje się szybciej niż nietuningowana. Moja manetka nadal działa doskonale.
Napisano 03 styczeń 2011 - 17:41
www.mariuszlanucha.pl
Napisano 04 styczeń 2011 - 01:43
Napisano 04 styczeń 2011 - 15:34
Z tym, że XTR jest chyba jeszcze bardziej precyzyjny od XT, poza tym za grupę wyścigową się płaci.