Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Pompka] Pompka na maratony

lekka pompka

54 odpowiedzi w tym temacie

#41 Sonix

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 36
  • 998 postów
  • Imię:Tomasz
Garaż Rower

Napisano 17 luty 2012 - 15:37

Witam.
Jesli chodzi o pompowanie w terenie na wyceczce gdzie czas nie gra roli to w zupełności wystarczy wpsomniana pompka z decathlonu za 10 zł. sam taką posiadam. W piwnicy mam dodatkową pompkę dużą serwisową którą wykożystuje do różnych zastosowań od pompowania kół poprzez materace itp. Jeśli brałbym udział w maratonach i liczyłbym na każde uciekające sekundy rozważałbym tylko pompki na CO2.
Pozdrawiam Tomasz

Rowery

• admin

#42 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 73
  • 1824 postów
  • Imię:kamil

Napisano 17 luty 2012 - 18:16

Pompka z decathlonu wystarczy, ale naprawdę bardziej podstawowego modelu już się nie da zrobić.
Endurorider.pl 13/05/2012 Merida MATTS update

#43 pomirot

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 397 postów
Garaż Rower

Napisano 17 luty 2012 - 22:28

W pompkach na naboje warto zwrócić uwagę na zawór zamykający. Wówczas nie ma potrzeby pakowania całej zawartości do jednaj opony.
Używam takiej Specialized Bicycle Components : Cpr02 Trigger Speca z zaworem. Sprawdza się rewelacyjnie na maratonach. Minus faktycznie może być taki, że z mleka robią się gluty. Uważam jednak, że w trakcie wyścigu nie ma to żadnego znaczenia.
Liczy się usunięcie kapcia. Chyba, że trafi się kolejny :) Na ogół przy mniejszych dziurach mleko szybko daje radę i nie trzeba nic pompować.
Przy większych koło trochę musi pokręcić i trzeba dopompować (i w tym momencie się sprawdza). Przy dziurze na kciuka już nic nie pomoże poza dętką. Jak ktoś używa Caffe Latex, to dodam, że Zot nie działa :(
Z klasycznych pompek mogę polecić wydajną , małą i lekką Blackburn Airstick SL
2012 Blackburn AirStik SL Pump - Competitive Cyclist
PS. Do pompki na naboje Speca są koszmarnie drogie, ale pasują również PRO 16g (gwintowane) 5zł /szt

Użytkownik pomirot edytował ten post 17 luty 2012 - 22:31

#44 qdlaty123

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 243 postów

Napisano 17 luty 2012 - 22:49

Wyświetl postUżytkownik pomirot dnia 17 luty 2012 - 22:28 napisał

PS. Do pompki na naboje Speca są koszmarnie drogie, ale pasują również PRO 16g (gwintowane) 5zł /szt

Kolega Ponerek pytał o najtańszą pompkę, a ty wyskakujesz z pompkami na naboje.....qwa...ja wymiękam :D

Przecież same naboje kosztują tyle, ile ta pompka z Decathlonu....

heh...grunt to czytanie ze zrozumieniem.....no chyba że dla potomnych piszesz....to przepraszam najmocniej....to wtedy: "bardzo ładny elaborat" :)

Dziękuję....kolejny wątek, którego już nie odwiedzę, bo nie widzę sensu :P ale pozdrawiam wszystkich :)

No i przecinki na koniec [,,,,,,,,,,,] - na pewno gdzieś zabrakło...........
Roweromaniak - na zrozumienie nie liczę - przepraszać też nie zamierzam...
OQS - Tam, gdzie kończy się asfalt, zaczyna się zabawa ; OQS All Mountain - picasa web albums
Sprzedam: kiera Ritchey 660mm + Blaty SLX 32z + 44z + Rockring SLX

#45 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 18 luty 2012 - 08:18

Zapomniałem wczoraj podlinkować http://endurorider.p...mpka-decathlon/ :)

Rowery

• admin

#46 Franio

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 66
  • 1678 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 18 luty 2012 - 09:47

qdlaty123, tylko że kolega ponerek podczepił się pod temat pytając o tanią pompkę, a cały wątek tyczy się pompek na maratony, więc post pomirota jak najbardziej trafiony :)

Mam 2 małe i tanie pompki:
- B'twin z Decathlonu: Klik 1! - realnie 93g
- Beto CMP-004: Klik 2! - realnie 116g

Pompka Beto jest dużo lepsza od tej z Decathlonu. Jest nieco większa (szybsze pompowanie), ma rozkładaną rączkę i ruchomą głowicę (wygoda). Do pompki Beto dostajemy również lepsze mocowanie do ramy, od tego do pompki B'twin. Minusy? Obie pompki są w całości z plastiku. Dlatego chyba warto dołożyć dyszkę i kupić coś aluminiowego, np. POMPKA ROWEROWA BETO CMP-002 DWUBIEGOWA ALUMINIOWA (2115293187) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#47 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 18 luty 2012 - 18:20

Pompka Beto AH-001 | Endurorider.pl to nie jest to samo co w linku wyżej? :)

#48 Franio

Master

• Mod Team
  • 1678 postów

Napisano 20 luty 2012 - 15:09

Nie. Tamta to model CMP-002, a ty miałeś/masz AH-001: GLIWICE HURTOWNIA - SKLEP ROWEROWY, BART-SPORT
Jednak są dość podobne. Może to po prostu nowszy model, bo teraz są same z oznaczeniami CMP. :)

#49 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 20 luty 2012 - 17:01

Dzięki za info :)

#50 @lek

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 542 postów
  • Imię:@lek

Napisano 21 luty 2012 - 19:18

Po namyśle kupiłem na LB pompkę Specialized CPro2 Microblast :)
Dołączona grafika

Teraz pytanko, jakie jeszcze naboje do niej podejdą :icon_question:
Vmax - 79,5 km/h
Dołączona grafika

#51 MOlszo

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 144 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 21 luty 2012 - 19:35

Prawdopodobnie naboje PRO mam prawie identyczną z tej firmy (pro), która również ma przykręcane naboje więc śmiem twierdzić, że gwint taki sam.
Pozdrawiam MOlszo.

#52 Franio

Master

• Mod Team
  • 1678 postów

Napisano 21 luty 2012 - 20:02

W sumie użytkowanie takiej pompki nie wychodzi drogo, jeśli będziemy z niej korzystać tylko na wyścigach.
Ba, dzięki niej nie tracimy cennego czasu. Może więc i ja bym się skusił na zakup :)

MOlszo, ty taką masz Pro-pompka na naboje CO2 z nabojem 16g - Internetowy Sklep Rowerowy | CTbike.pl | Shimano | Części rowerowe | Schwalbe | Suntour | Rowery Miejskie | Buty Shimano | Buty Sidi ?
I naboje takie Pro-naboje CO2 16g do pompki (2 szt.) - Internetowy Sklep Rowerowy | CTbike.pl | Shimano | Części rowerowe | Schwalbe | Suntour | Rowery Miejskie | Buty Shimano | Buty Sidi ?

#53 MOlszo

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 144 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 21 luty 2012 - 20:09

Wyświetl postUżytkownik Franio dnia 21 luty 2012 - 20:02 napisał

MOlszo, ty taką masz Pro-pompka na naboje CO2 z nabojem 16g - Internetowy Sklep Rowerowy | CTbike.pl | Shimano GEAX ? I naboje takie Pro-naboje CO2 16g do pompki (2 szt.) - Internetowy Sklep Rowerowy | CTbike.pl | Shimano GEAX ?

Jakbyś był u mnie w domu i widział co wożę w torebce podsiodłowej :) Dokładnie taki zestaw, mam i polecam oczywiście po wkręceniu naboju trzeba nacisnąć czarną końcówkę i dopiero pompujemy (tylko trzeba uważać bo nabój robi się lodowaty jak to CO2 :))
Pozdrawiam MOlszo.

#54 pomirot

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 397 postów
Garaż Rower

Napisano 22 luty 2012 - 07:24

Naboje muszą być gwintowane. Mam tą pompkę Speca i kupuję naboje Pro ... i wszystko gra.
Pompka ma zaworek blokujący, tzn, żeby wydobyć CO2 po wkręceniu trzeba wcisnąć tą czerwoną część, a jak już masz dość, to puszczasz.
Przepraszam za łopatologiczną instrukcję :002:

#55 @lek

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 542 postów
  • Imię:@lek

Napisano 22 luty 2012 - 09:13

Każda podpowiedź się przyda, bo pomoże we wstępnym napompowaniu dętki przed założeniem do opony :thumbsup:
Vmax - 79,5 km/h
Dołączona grafika