Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[3500] MTB do szybkiej jazdy

mtb szybka jazda

45 odpowiedzi w tym temacie

#1 sulejman

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 6 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 20:37

Cześć,

poszukuję roweru MTB z ramą pozwalającą na szybką i długą(wygodną) jazdę. Nie mam zamiaru brać udziału w żadnych maratonach czy też się ścigać. Przeznaczenie to szosa: 70% las:30%. Cena ok 3500zł.

Moje wymiary:

Wzrost:189cm
Waga: 76kg

Wybrałem kilka modeli:

1. Merida 900-d - http://allegro.pl/ro...2067762072.html
2. Cube LTD pro - http://allegro.pl/cu...2069188077.html
3. Kross Level A8 - http://allegro.pl/ro...2054996624.html

Który z nich będzie najlepszy? A może macie ciekawsze propozycje innych rowerów?

Z góry dzięki. Pzdr!

Rowery

• admin

#2 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 415 postów
  • Imię:Radek

Napisano 25 styczeń 2012 - 20:49

Skoro taka przewaga jest na szosie to czy jesteś pewny że chcesz rower górski? Cross był by do tego lepszy.

#3 Simonello

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 126 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 21:07

Z zaproponowanych odrzuciłbym Cube'a - nie oferuje niczego ponad przeciętną, natomiast Merida - do której bym się skłaniał - ma świetny amortyzator Foxa i kompletny osprzęt Srama 3x10. Warto choćby ze względu na ten widelec.

#4 sulejman

Świeżak

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 25 styczeń 2012 - 21:38

Wyświetl postUżytkownik radeks23 dnia 25 styczeń 2012 - 20:49 napisał

Skoro taka przewaga jest na szosie to czy jesteś pewny że chcesz rower górski? Cross był by do tego lepszy.

To prawda, jednak te 30% w lesie to także ostre zjazdy itp. Cross byłby spoko, ale o wiele mniej uniwersalny niż MTB.

Jeszcze pytanie czy rama 20" w tej Meridzie nie będzie za mała na mnie?

#5 szymekDG

Świeżak

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 20:31

Wyświetl postUżytkownik sulejman dnia 25 styczeń 2012 - 21:38 napisał

To prawda, jednak te 30% w lesie to także ostre zjazdy itp. Cross byłby spoko, ale o wiele mniej uniwersalny niż MTB.

Wydaje mi się że 20 jednak za mała, ja wczoraj kupiłem Meridę 800d tyle że trail nie tfs więc trochę inna geometria ramy, ale ja wziąłem 19 przy 176 cm i dla mnie jest optymalnie, najlepiej przymierz 20 i 22 jak masz taką możliwośc.

Rowery

• admin

#6 sivydym

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 23
  • 785 postów

Napisano 26 styczeń 2012 - 22:23

Wyświetl postUżytkownik sulejman dnia 25 styczeń 2012 - 21:38 napisał

Na długość czy wysokość ?

#7 sulejman

Świeżak

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 27 styczeń 2012 - 17:27

Wyświetl postUżytkownik sivydym dnia 26 styczeń 2012 - 22:23 napisał

Na długość czy wysokość ?

Na długość i wysokość.

#8 Jaheira99

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 5 postów

Napisano 27 styczeń 2012 - 23:13

Podsyłam jeszcze tego, bo mam go zresztą zamiar kupić. Choc w Polsce nie są one tak bardzo popularne.
http://www.specializ...me=G%C3%B3rskie

#9 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 415 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 00:06

W specu tylko rama dobra, lekka z dożywotnią gwarancja, na osprzęt za taką kasę żal patrzeć :whistling:

#10 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 18
  • 635 postów
  • Imię:Piotrek
Garaż Rower

Napisano 28 styczeń 2012 - 01:30

No strasznie Spec przesadził ze wszystkim oprócz ramy w tym rowerze. Aż to nie fajnie wygląda jak na taką Firmę.

#11 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 28 styczeń 2012 - 07:47

To aż śmieszy. Rower za 3k, a widelec XCR i osprzęt Acera/Alivio. Zdecydowanie się nie opłaca.
Ja bym się jednak skłaniał w stronę Krossa. M.in. ze względu na amortyzator właśnie. Merida ma FOX'a, a ten jest drogi w utrzymaniu. Serwis swoje kosztuje. Natomiast Kross ma RS Torę, która jest banalnie prosta i tania w serwisie. No i bez problemu można ten serwis zrobić w domu. Było o tym na forum już setki razy.

#12 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 415 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 09:45

Za 3tys. można mieć Krossa z Reconem Kross 2011 Level A8 - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

#13 sulejman

Świeżak

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 14:50

Ja właśnie posiadam Torę i bym ją przełożył do tej Meridy, a Fox'a sprzedał. Dlatego Merida wydaje się być najlepszą opcją. Pytanie czy ta rama 20" będzie dobra dla mnie...

#14 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 635 postów
Garaż Rower

Napisano 28 styczeń 2012 - 15:25

Radeks widzę że prowadzisz krucjatę przeciwko Foxom. Miałeś kiedyś ten amortyzator że piszesz o drogim serwisie?? Komplet uszczelek kosztuje 120zł. przeserwisowanie F32RL u mnie w mieście 50-80zł. W sumie wychodzi 200zł. Serwisując go co drugi sezon co mu w zupełności wystarcza wychodzi 100zł rocznie. To jest wg Ciebie drogo?? Bo wg mnie to jest nic patrząc na to jak pracuje w porównaniu właśnie np. do Tory która była przed Foxem w moim rowerze.

#15 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 415 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 16:00

@up

To do mnie??

Wyświetl postUżytkownik Peterp079 dnia 28 styczeń 2012 - 15:25 napisał

Radeks widzę że prowadzisz krucjatę przeciwko Foxom. Miałeś kiedyś ten amortyzator że piszesz o drogim serwisie?? Komplet uszczelek kosztuje 120zł.

Jeśli do mnie to coś Ci się chyba pomyliło. Bo po 1 nigdy nie pisałem nic na temat serwisu żadnego amortyzatora, a po 2 nie prowadzę żadnej krucjaty, pragnę jedynie żeby ktoś napisał w przekonujący sposób dlaczego Fox jest najlepszy? Ale w odpowiednim temacie otrzymałem już odpowiedź że niekoniecznie tak musi być i niekoniecznie ze względów finansowych :whistling: .

P.S. Nie cierpię jak ktoś przypisuje mi czyjeś wypowiedzi oraz jak ktoś interpretuje moje w błędny, wygodny dla siebie sposób :verymad:

Użytkownik radeks23 edytował ten post 28 styczeń 2012 - 16:03

#16 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 635 postów
Garaż Rower

Napisano 28 styczeń 2012 - 16:05

Oj faktycznie. Przepraszam. Chodziło mi o post użytkownika Timex, a że Twój zaraz pod nim no i czytałem Twoje posty w innych tematach apropos amortyzatorów to Was połączyłem w jedną osobę ;) Sorki jeszcze raz. Moja pomyłka ;)

Oj faktycznie. Przepraszam. Chodziło mi o post użytkownika Timex, a że Twój zaraz pod nim no i czytałem Twoje posty w innych tematach apropos amortyzatorów to Was połączyłem w jedną osobę ;) Sorki jeszcze raz. Moja pomyłka ;)

#17 radeks23

Maniak

• Użytkownik
  • 415 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 16:07

Spoko :thumbsup:

#18 sivydym

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 23
  • 785 postów

Napisano 28 styczeń 2012 - 17:01

Wyświetl postUżytkownik sulejman dnia 28 styczeń 2012 - 14:50 napisał

Ja właśnie posiadam Torę i bym ją przełożył do tej Meridy, a Fox'a sprzedał. Dlatego Merida wydaje się być najlepszą opcją. Pytanie czy ta rama 20" będzie dobra dla mnie...
Normalnie w tej wersji była montowana właśnie Tora i inna przerzutka tył, natomiast trafiło się kilka sztuk - i to nie w każdym sklepie - gdzie masz Foxa i X9 z tyłu. Nie wiem, ale to jak strzelić sobie w kolano żeby świadomie wymienić Tore na Foxa którego sprzedasz za 1200 pln - 500 wartosć Tory i wydaje się że 700 zarobiłeś, a w rzeczystości stracisz i to dużo. No ale widzę że dominacja RSów ( szkoda tylko że nie np Sida XX albo WC tylko tych słabszych i Reby która jest "dobra, bo tania" ) wynika z tego że można je samemu serwisować... nikt nie patrzy zaś na zalecane interwały i jak wyglada taka Reba po sezonie, a jak Fox ( oczywiście wersja open bath a nie fit ), jaka jest sztywność konstrukcji i chociażby jakość pokręteł czy też regulacja do swoich upodobań. Serwis Foxa jest drogi ? Masz na zupę to i znajdziesz na łyżkę.. A serwis RSów także kosztuje i nikt jakoś nowych uszczelek, dobrego oleju ( przepraszam olejów, bo z oszczędności ludzie robią to na jednym ), narzędzi żeby rozebrać a nie poobrabiać wszystkie mocowania itd nie liczy. Wychodzi na to samo, może 50 pln różnicy - no majątek... Ok. zrobisz jak zechcesz... 20" powinna być ok, zaś 22 to mastodont a nie rower. 605 mm plus mostek 10-11 to pod Twoje gabaryty także świat i ludzie, a może się okazać nawet za dużo. Tak na na szybko - wg starego jak świat wzoru - przy przekroku 90 cm nawet nie przekroczyłeś jeszcze 20"

#19 Jaheira99

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 5 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 14:48

Wyświetl postUżytkownik timex550 dnia 28 styczeń 2012 - 07:47 napisał

To aż śmieszy. Rower za 3k, a widelec XCR i osprzęt Acera/Alivio. Zdecydowanie się nie opłaca.
No tak, ale jak ktos juz powiedział - rama jest świetna. A nie sądzę, żebym z moja jazdą po lesie czy polnych drogach była w stanie zajechać ten "śmieszny osprzęt" dość szybko. A gdy już zajadę, to mając bardzo dobrą ramę dokupię sobie lepszy osprzęt :)
Ze Specialized jest tak, że niestety płaci się za firmę.
Swoją drogą jeździłam też na 18" Cube Analogue disc z dużo lepszym osprzętem (bardzo ładny wizualnie rowerek) i coś mi jednak nie pasowało. Nie mogłam się przekonać do Cube, choć bardzo bardzo chcialam....

#20 Peterp079

Maniak

• Użytkownik
  • 635 postów
Garaż Rower

Napisano 30 styczeń 2012 - 14:53

No tak ale to w takim wypadku lepiej kupić samą ramę i jednak pobawić się w złożenie sprzęta i myślę że w tej cenie spokojnie uda się złożyć sprzęt na lepszych komponentach niż to co dają w całości.