[Stery] Jak najniższe stery (brakuje 9mm sterówki)
Started By RysStepowy, gru 19 2011 18:58
31 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 luty 2012 - 19:16
Moze, jesli sterowka jest ponad sruba to powinno wystarczyc.
Rowery
Napisano 07 luty 2012 - 22:14
Cox: tak jak tobo pisze - sterowka musi wystawac ponad srube, u mnie z tym samym mostkiem wystaje w jednym bajku 5mm, w drugim ledwo 1mm i daje rade! Kilka postow wczesniej o tym bylo
"Rewolucja jest jak rower – jeśli się nie posuwa naprzód to pada." Ernesto Guevara
Napisano 07 luty 2012 - 23:32
ok, powierzam swoje zęby w waszą opieke, ale jedna rzecz zauważyłem, wiesz jak jest przerwa w mostku to przeciecie, to jak zakręcam to na dole jest minimalnie szerzej niż u góry, tz u góry ni ma się na czym zaciskać i sie wgina do środka przy tym rozszerzajac dół, bezpieczne to?
Moja maszyna http://www.forumrowe...lx-team-by-cox/
Napisano 08 luty 2012 - 00:00
hhhmm, rower z tym mostkiem mam w pracy, jutrem zerkne i dam Ci znac...ale ja bym najpierw zalozyl top cap, "naciagnal" nim stery i on powinien pomoc w nierownomiernym sciskaniu. Z reguly top-cap'y maja "wypustke" ktora ma, zdaje sie, taka sama srednice jak sterowka i zapobiegaja nadmiernemu scisnieciu mostka. Masz klucz dynamometryczny? Pomoglby Ci sprawdzic czy czasem nie za mocno pojechales ze srubka 
POZDRo-:ver
POZDRo-:ver
"Rewolucja jest jak rower – jeśli się nie posuwa naprzód to pada." Ernesto Guevara
Napisano 08 luty 2012 - 00:09
a no tak, bo teraz założyłem bez top cap'a, i mi się troszke zgioł, spróbuje teraz z i dam znać
kapsel nie ma elementu blokującego scisknie, jutro spróbuje inny załatwic
kapsel nie ma elementu blokującego scisknie, jutro spróbuje inny załatwic
Rowery
Napisano 08 luty 2012 - 13:31
...no i okazalo sie u mnie jest scisniete mocniej na gorze, mniej na dole pod sruba! Nie pamietam jak jest na drugim rowerze bo nie mam go blisko siebie...
Napisano 08 luty 2012 - 21:22
wymyśliłem takie coś :
rura sterowa ma 1 i 1/8 cala daje to 2,850 cm
tne kawałek rury (ja akurat miedzianej) o średnicy zew 2,80 cm, troche obklejam taśmą zeby te 0,5 mm zniwelowac
potem wciskam to w mostek od góry, przy zakreceniu niweluje to zginanie mostka
1. trzeba pamietac aby pierscień nie wystawał ponad mostek (2-3 mm poniżej)
2. musi być z miarę sztywnej rury (miedź łatwo ciąć dlatego z niej zrobilem, ale stal chyba bedzie lepsza)
3. taśma najlepiej obklejać po warstwie i sprawdzać wciska na bieżąco
rura sterowa ma 1 i 1/8 cala daje to 2,850 cm
tne kawałek rury (ja akurat miedzianej) o średnicy zew 2,80 cm, troche obklejam taśmą zeby te 0,5 mm zniwelowac
potem wciskam to w mostek od góry, przy zakreceniu niweluje to zginanie mostka
1. trzeba pamietac aby pierscień nie wystawał ponad mostek (2-3 mm poniżej)
2. musi być z miarę sztywnej rury (miedź łatwo ciąć dlatego z niej zrobilem, ale stal chyba bedzie lepsza)
3. taśma najlepiej obklejać po warstwie i sprawdzać wciska na bieżąco
Napisano 09 luty 2012 - 21:23
To nie jest dobry pomysł. A jeśli mostek bardziej zaciśnie się na rurce niż na sterówce? Albo inaczej - siła zaciśnięcia na sterówce będzie mniejsza, ponieważ mocne zaciśnięcie mostka na sterówce będzie blokowała owa rurka? To Twój rower i Twoje zdrowie, ale ja bym się bał z takim patentem jeździć. Chyba że do kiosku po gazetę.
Użytkownik RysStepowy edytował ten post 09 luty 2012 - 21:24
Trek Fuel EX7 2011 Gold
Cannondale HT XTR
Cannondale HT XTR
Napisano 10 luty 2012 - 12:51
jeżeli zakręcasz mostek (taki z 1 grubą śrubą po środku) na sterówce która kończy sie troszkę ponad ta śruba to się robi klin, tz na dole "szpara" jest szersza niż u góry ,przed wyskoczeniem mostka broni top cap, rurka włożona w mostek ma mieć średnice minimalnie mniejszą nic rura sterowa żeby nie zrobiło się tak jak piszesz, głownie ma to na celu zniwelowanie klinu do minimum, i wiekszy styk dolnej czesci mostka z rurą sterowa,
Napisano 10 luty 2012 - 13:20
Wkładając ten kawałek rury tylko zmniejszasz siłę z jaką mostek ściska sterówkę poniżej. Jedyne, co mi przychodzi do głowy tutaj, to dospawanie tych kilku milimetrów sterówki albo dołożenie ich tak, żeby były idealnie klinowały się między sterówką i top capem. W drugim przypadku musiałoby to być dopasowane na tyle, żeby uwzględnić luz sterów
, więc raczej trudne do wykonania, ale część obciążeń przejąłby top cap i gwiazdka. Pierwsza opcja, przy stalowej sterówce, jest rozsądniejsza - jeśli tylko spaw będzie poprawnie zrobiony, nie powinno być problemów z tym.
A może w ogóle nie jest to potrzebne i tyle uchwyconej sterówki wystarczy.
A może w ogóle nie jest to potrzebne i tyle uchwyconej sterówki wystarczy.
Napisano 10 luty 2012 - 18:57
spawanie aluminium raczej odradzam... rura sterowa może po pewnym czasie pęknąć... kiedyś czytałem że można wziąć kawałek rury sterowej- jak ktoś skracał to może ma odpad, - kawałem rurki o minimalnie mniejszej średnicy i spróbować wbić i w rurę sterową i w ten ścięty kawałek( najlepiej jeszcze na jakimś kleju),... ja z takiej opcji zrezygnowałem... jest jeszcze opcja zmiany mostka na taki z mocowaniem jak kiedyś miał m.in. Race Face - była obejma, która była skręcana z przodu mostka a nie z tyłu..