Forum rowerowe

• Jesteśmyna

[rower] Romet 29er - ma ktoś?

273 odpowiedzi w tym temacie

#21 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 304 postów

Napisano 22 grudzień 2011 - 20:29

Zaskoczę, zapewniam, że będzie ZŁO

Nie wiem gdzie spawają ale spawy są śliczne... w rzeczywistości są naprawdę proste, drobniutkie i symetryczne

Rowery

• admin

#22 Grabarz

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 733 postów

Napisano 04 luty 2012 - 23:53

Pochwalony!
Jesteś w stanie zrobić fotkę lepiej pokazującą ile miejsca w widełkach ma tylny kapeć? Albo chociaż powiedzieć, czy jest szansa, by do tyłu weszło 2,4?
POSTRO!
Gr

Nie wierzę w korozję !

#23 kazafaza

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 25
  • 280 postów
  • Imię:tomek
Garaż Rower

Napisano 10 luty 2012 - 22:01

...troche ciezko mi sie polapac w Twoim poscie, ale sie ciesze ze projekt nabral pedu, ciekawy kolorek, jestem ciekaw jak polerka bedzie wygladac, czekam na foty!

p.s.: ja w koncu sie zdecydowalem na ramke Genesis Fortitude Adventure, widelec Salsa juz jest, Racing Ralph'y wyrwalem(choc sa tak fajne ze chyba jednak pozostane przy Big Apple'ach), reszte bzdetow przeloze z Kony, docelowo myslalem o zaplecieniu kol przod SP Dyno(wylaczalne dynamo pod tarcze) tyl na piaste Sturmey Archer F30 albo S-RK3, moze Alfine...ramka bedzie pod koniec miesiaca, dam foty oczywiscie!

POZDRo-:ver

EDIT: pokleilem linki, poogladalem foty i napisze tak: drapie sie mocno w leb czy ze swoich XT tez nie sciagnac farby...jak je polerowales?

Użytkownik kazafaza edytował ten post 10 luty 2012 - 22:08

"Rewolucja jest jak rower – jeśli się nie posuwa naprzód to pada." Ernesto Guevara

#24 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • 304 postów

Napisano 10 luty 2012 - 22:41

Muszę ponownie napisać tego posta do admini mają wszystko w nosie, prosiłem żeby wyedytowali mojego posta bo przecież samemu po upływie kilku minut tego się nie da zrobić!!!

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Stery FSA Orbit UF które teraz są srebrne i wypolerowane :P oraz top cap z gwiazdką Dartmoor

Zębatka Gusset Double Six z szeroką podstawą do piast z alu bębenkiem - 12 zębów! (będzie to mój szybki bieg na szosowe wycieczki)

Zębatka Dartmoor Sting 32 od Hadronsport.com za free, dzięki chłopaki!

Dołączona grafika

Korba Shimano XT po zdjęciu anody i polerce, ramiona 175mm

Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Piasty Dartmoor Vee-One i Vee-Two

mostek Truvativ Stylo Team 75mm

Nyple Dartmoor 72 sztuki, które dostałem za free od Dartmoora, dzięki ;)

Obręcze Sun Rims Equalizer 23 i 27, obie 29er po zdjęciu naklejek, anody i polerowaniu

FOSS 26 cali, będę je rozciągał

Dołączona grafika

Rama po usunięciu przelotek przerzutek

waga ramy po usunięciu przelotek, piaskowaniu i malowaniu proszkowym + haki

W świetle kolor jest mniej więcej taki :D Lakier proszkowy RAL 250-M (metalik)
Dołączona grafika

Haha, znowu nie mam prawa edytowania swojego posta. Zupełnie jakby mi ograniczać prawa do swojego dzieła jakim są te wypociny i foty...

Polerowanie korby :
  • wrzucasz korbę do miski
  • wsypujesz Kreta w granulkach (w żelu działa b.słabo i wolno)
  • zalewasz wrzątkiem
  • oddalasz się bo śmierdzi
  • doglądasz co jakiś czas
  • po 10 min powinna zejść cała anoda
U mnie jednak za nic na świecie nie chciała zejść z pająka, mimo że tarłem starą szczoteczką do zębów.
Polerowane pastą polerską do aluminium K2 Aluchrom za jakieś 8zł w Leroy Merlin. Polerowanie idzie jak burza, nie licząc pająka, który ma masę zakamarków.

Użytkownik Wiewiór edytował ten post 10 luty 2012 - 22:33

#25 Grabarz

Maniak

• Użytkownik
  • 733 postów

Napisano 10 luty 2012 - 23:55

O stary! Właśnie obgadywałem z IvanemMTB kolory naszych Rometów! On wybrał właśnie Kawasaki Green! :D
No właśnie - kupiliśmy te ramki. Ivan składa od początku rower na przyjazdy do PL (mieszka na co dzień w UK), ja zamieniam dwa rowery w jeden z dwoma zestawami kół (cienkie laczki na co dzień, grube w las). Do luda na części idzie 69er na DMR Switchback i przełajówka na ostro OnOne Pompetamine.
Także się pochwalę kilkoma detalami wersji leśnej, ale bez fotek:
- wideł Kona Fork Project 2;
- most Thomson
- kiera OnOne Mary cr-mo
- piasty Surly SS
- obręcze pewnie Equalizer 27
Reszta to trochę kultu w stylu Avid SD Ti, Coda na 94/58, stare Time'y jeszcze w proszkowym malowaniu, czy bashring Salsy.

Jeśli mogę coś zasugerować- zacznij już teraz rozglądać się za blacikiem. Kupowałem Ivanowi tego Dartmoora i bodaj po 300km (!) była z niego miazga. Fotka porównawcza z cienkozębnym Stronglightem po chyba 2 tysiącach km była dla Dartmoora miażdżąca.

Nie wierzę w korozję !

Rowery

• admin

#26 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • 304 postów

Napisano 11 luty 2012 - 00:02

Kupiliście te ramki? A gdzie? Do tego są w kilku kolorach? Szczegóły proszę :P

Mnie rama wyszła meeeeeega tanio.
Kupiłem cały rower i zacząłem rozsprzedawać. To co zostało użyję w rowerze a bilans jest taki:
  • Rama Romet 29er
  • opony Schwalbe Racing Ralph Evo 3c kevlar 2,25
  • dętki 29
  • stery FSA Orbit
  • zacisk sztycy

za to wszystko wyszło mi 244zł :P do tego wiele części udało się chwycić na mega okazjach.
    Czekam jeszcze na pedały - też Time (uwielbiam ten system), chwyty ESI (muszę się przekonać co to jest), zębatkę 18stkę na tył (bo z tyłu będę miał 2 zębatki i zmieniarkę ręczną).

Użytkownik Wiewiór edytował ten post 11 luty 2012 - 00:06

#27 Grabarz

Maniak

• Użytkownik
  • 733 postów

Napisano 11 luty 2012 - 00:09

No to cenowo nas powaliłeś, choć udało się nam jeszcze za dwie sztuki utargować trochę ceny: http://allegro.pl/ra...2092262548.html
Kolor jest jeden, ale w rzeczywistości jest paskudny jak kupa, a poza tym lakier jest raczej kiepskiej jakości - ramki mają kilka odprysków od samego przebywania w kartonach.

Nie wierzę w korozję !

#28 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • 304 postów

Napisano 11 luty 2012 - 00:18

Hm, moja była w idealnym stanie :) brałem od tego samego gościa co Wy.
Swoją malowałem w lakierni proszkowej gdzie zwykle malują felgi samochodowe www.deloch.pl.pl polecam. Ostatnio coraz więcej Sosnowiczan maluje tam rowery :P
Malowanie ramy to tylko 80zł, w moim przypadku 100zł, ale zamówiłem lakier niestandardowy, z palety RAL Effect i trzeba było szukać u hurtownika.

Ramkę pomalowali mi ślicznie, do tego tak jak chciałem - cienko, żeby lakier dużo nie ważył. Mój kumpel z którym razem oddawaliśmy ramy ma grubą warstwę i wygląda jakby miał szlifowane spawy :D

Co do ramy, to chyba jeszcze przerobię trochę haki, żeby skrócić długość wideł. Mam nawet pomysł na ekstremalne skrócenie przy równoczesnym poprawieniu geometrii... ale muszę w to wciągnąć znajomego tokarza, który swoją droga mi już usunął przelotki.

#29 Grabarz

Maniak

• Użytkownik
  • 733 postów

Napisano 11 luty 2012 - 00:33

Wyświetl postUżytkownik Wiewiór dnia 11 luty 2012 - 00:18 napisał

Mam nawet pomysł na ekstremalne skrócenie przy równoczesnym poprawieniu geometrii
Ryzykowne, ale jak dorobisz nowe haki, a stare w rezerwie zostaną, to całkiem ciekawe może być.
Mam swojego lakiernika, może nie mistrza nad mistrze, ale proszkiem pokrył mi już chyba 10 ram :) A przelotki można palnikiem do rur miedzianych pięknie usunąć, przynajmniej w starych szosówkach mi się to udawało.

Nasze nieprędko staną na kołach, ale warto chyba temat utrzymywać. Ivan zaproponował przyozdobienie sterówki: http://allegro.pl/ro...2107968452.html
:)

Nie wierzę w korozję !

#30 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • 304 postów

Napisano 11 luty 2012 - 01:36

Wyświetl postUżytkownik Grabarz dnia 11 luty 2012 - 00:33 napisał

Nasze nieprędko staną na kołach, ale warto chyba temat utrzymywać. Ivan zaproponował przyozdobienie sterówki: http://allegro.pl/ro...2107968452.html
:)

Świetne! Tylko jakie to duże?
Biedna rama - cięta, szlifowana, piaskowana, malowana... teraz jeszcze wiertarka i dwie dziury w główce, bo inaczej się tego chyba nie zamontuje.

Wyświetl postUżytkownik kazafaza dnia 10 luty 2012 - 22:01 napisał

p.s.: ja w koncu sie zdecydowalem na ramke Genesis Fortitude Adventure
O, pięknie. Sam taką chciałem ale za długo zwlekali, poza tym 460 Funtów? Równe przegięcie.

#31 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • Reputacja: 89
  • 3658 postów
  • Imię:Mateuszek

Napisano 11 luty 2012 - 10:41

to, co robisz - rispekt, ale obawiam sie, jak kolorystycznie to wyjdzie i czy detale nie przejma uwagi z ramy, ktora powinna byc w centrum...nie taniej bylo montowac rower customowo od 0?:)

#32 Grabarz

Maniak

• Użytkownik
  • 733 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:25

Z takim kolorem ta rama nie ma szans nie być w centrum, ginęła by za detalami w oryginalnej rdzy. Ma sporo srebra, odrobinę błękitu, to nie będzie się rzucać w oczy raczej. Będzie piękny. Zobaczymy, na jakie kolory z Ivanem postawimy, będzie szansa porównać.

Nie wierzę w korozję !

#33 kazafaza

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 25
  • 280 postów
  • Imię:tomek
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 13:32

Cytat

460 Funtów? Równe przegięcie.

Nieeee, £379.99 za ramke, £79.99 za widelec(ewentualnie), ja wybralem nieco dluzszy widelec Salsy, wyminielem kilka emaili z projektantem Genesis, napisal ze widel dluzszy o dwa centy nie powinien sprawic ze rower sie bedzie prowadzic jak kobyla po blocie, postawilem na ta ramke ze wzgledu na zrelaksowany kat glowki ramy i mozliwosc montazu bagaznika - bede zabierac mojego szkraba juz na wiosne na przejazdzki!

EDIT: Nie moge sie doczekac Waszego "konkursu" Romet'ow, ja nadal bede polowac na sama ramke, ewentualnie moge sie wymienic na Kone Unit 2-9(patrz: moj garaz)

POZDRo-:ver

Użytkownik kazafaza edytował ten post 11 luty 2012 - 13:34

"Rewolucja jest jak rower – jeśli się nie posuwa naprzód to pada." Ernesto Guevara

#34 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • 304 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:37

Zobaczymy co wyjdzie, najwyżej za rok znowu przemaluję ;) W grę wchodził jeszcze kolor RAL 1026 ale jest niedostępny w małych ilościach

Od zera taniej? Za nową ramę, opony, zacisk, stery zapłaciłem 244zł

a został mi jeszcze łańcuch na 9tkę (dam do fulla), chwyty skręcane (dałem kumplowi), dętki i kompletne zestawy linek i pancerzy.

Składając od zera zapłacił bym za te części około 1355zł

(rama 770 + stery 100 + opony 320 + 15 zacisk + 30 dętki +20 chwyty +50 łańcuch 9s oraz koszty wysyłek ~50zł)

#35 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • Reputacja: 89
  • 3658 postów
  • Imię:Mateuszek

Napisano 11 luty 2012 - 14:33

huh, wiecej takich biznesow zycze

#36 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • 304 postów

Napisano 13 luty 2012 - 23:03

Chłopaki, jak dacie ramy do malowania (chyba ze juz daliscie), zróbcie proszę fotkę gdy będzie bez lakieru.
Ja nie widziałem swojej ramki "gołej", po piaskowaniu i żałuję, bo może kiedys będę chciał ja zrobić w stylu raw.
Ciekawy jestem jak wygląda, czy spawy nie są przypadkiem w kolorze bronzu etc.

#37 Grabarz

Maniak

• Użytkownik
  • 733 postów

Napisano 14 luty 2012 - 13:34

Ni dy rydy - ramę oddajesz w wersji początkowej, odbierasz w końcowej.
Ale ale... Brązów nie będzie - rama jest spawana (a nie lutowana) na łączeniach rur, będą więc co najwyżej "poświaty" charakterystyczne dla spawania - od błękitu przy samym spawie, do czerni dalej od niego. Rama jest lutowana na mosiądz tylko w miejscach połączenia z przelotkami linek, co widać na Twoich fotkach.
To niestety nie jest sprzęt wykonywany tradycyjną metodą lutowania na mosiądz.

Inna rzecz - zastanawiałeś się nad nagwintowaniem otworów w hakach, by ze śruby zrobić napinacze kół?

Nie wierzę w korozję !

#38 Wiewiór

Maniak

• Użytkownik
  • 304 postów

Napisano 14 luty 2012 - 20:32

Ale moje haki są tam nagwintowane ;) wsadzałem tam śrubę, ale nie wiem czy jest sens, te 4 wielkie śruby dadzą radę utrzymać koło

Kółka się dziś złożyły.
Obręcze tak się błyszczą, że odbija się w nich telewizor.

Wagi:
  • przednie koło 889g
  • tylne koło 1046g
  • opaski + 21g na koło
  • śruby + 24g na koło
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#39 rmn1

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 444 postów

Napisano 14 luty 2012 - 20:46

Robi się coraz ciekawiej, trzeba śledzić.
Zamienię przód mostka WCS 4 AXIS srebrny na czarny.
Zamienię tarcze 2x160mm Magura Marta na ciekawe 180mm (niekoniecznie Magury)
GF Mamba

#40 maciej83

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 317 postów
  • Imię:maciej

Napisano 14 luty 2012 - 21:27

szybciej bo się człowiek niecierpliwi:D