[rower] Romet 29er - ma ktoś?
Napisano 22 grudzień 2011 - 20:29
Nie wiem gdzie spawają ale spawy są śliczne... w rzeczywistości są naprawdę proste, drobniutkie i symetryczne
Rowery
Napisano 04 luty 2012 - 23:53
Jesteś w stanie zrobić fotkę lepiej pokazującą ile miejsca w widełkach ma tylny kapeć? Albo chociaż powiedzieć, czy jest szansa, by do tyłu weszło 2,4?
POSTRO!
Gr
Nie wierzę w korozję !
Napisano 10 luty 2012 - 22:01
p.s.: ja w koncu sie zdecydowalem na ramke Genesis Fortitude Adventure, widelec Salsa juz jest, Racing Ralph'y wyrwalem(choc sa tak fajne ze chyba jednak pozostane przy Big Apple'ach), reszte bzdetow przeloze z Kony, docelowo myslalem o zaplecieniu kol przod SP Dyno(wylaczalne dynamo pod tarcze) tyl na piaste Sturmey Archer F30 albo S-RK3, moze Alfine...ramka bedzie pod koniec miesiaca, dam foty oczywiscie!
POZDRo-:ver
EDIT: pokleilem linki, poogladalem foty i napisze tak: drapie sie mocno w leb czy ze swoich XT tez nie sciagnac farby...jak je polerowales?
Użytkownik kazafaza edytował ten post 10 luty 2012 - 22:08
Napisano 10 luty 2012 - 22:41

Stery FSA Orbit UF które teraz są srebrne i wypolerowane
Zębatka Gusset Double Six z szeroką podstawą do piast z alu bębenkiem - 12 zębów! (będzie to mój szybki bieg na szosowe wycieczki)
Zębatka Dartmoor Sting 32 od Hadronsport.com za free, dzięki chłopaki!

Korba Shimano XT po zdjęciu anody i polerce, ramiona 175mm

Piasty Dartmoor Vee-One i Vee-Two

mostek Truvativ Stylo Team 75mm
Nyple Dartmoor 72 sztuki, które dostałem za free od Dartmoora, dzięki

Obręcze Sun Rims Equalizer 23 i 27, obie 29er po zdjęciu naklejek, anody i polerowaniu

FOSS 26 cali, będę je rozciągał

Rama po usunięciu przelotek przerzutek

waga ramy po usunięciu przelotek, piaskowaniu i malowaniu proszkowym + haki
W świetle kolor jest mniej więcej taki
Haha, znowu nie mam prawa edytowania swojego posta. Zupełnie jakby mi ograniczać prawa do swojego dzieła jakim są te wypociny i foty...
Polerowanie korby :
- wrzucasz korbę do miski
- wsypujesz Kreta w granulkach (w żelu działa b.słabo i wolno)
- zalewasz wrzątkiem
- oddalasz się bo śmierdzi
- doglądasz co jakiś czas
- po 10 min powinna zejść cała anoda
Polerowane pastą polerską do aluminium K2 Aluchrom za jakieś 8zł w Leroy Merlin. Polerowanie idzie jak burza, nie licząc pająka, który ma masę zakamarków.
Użytkownik Wiewiór edytował ten post 10 luty 2012 - 22:33
Napisano 10 luty 2012 - 23:55
No właśnie - kupiliśmy te ramki. Ivan składa od początku rower na przyjazdy do PL (mieszka na co dzień w UK), ja zamieniam dwa rowery w jeden z dwoma zestawami kół (cienkie laczki na co dzień, grube w las). Do luda na części idzie 69er na DMR Switchback i przełajówka na ostro OnOne Pompetamine.
Także się pochwalę kilkoma detalami wersji leśnej, ale bez fotek:
- wideł Kona Fork Project 2;
- most Thomson
- kiera OnOne Mary cr-mo
- piasty Surly SS
- obręcze pewnie Equalizer 27
Reszta to trochę kultu w stylu Avid SD Ti, Coda na 94/58, stare Time'y jeszcze w proszkowym malowaniu, czy bashring Salsy.
Jeśli mogę coś zasugerować- zacznij już teraz rozglądać się za blacikiem. Kupowałem Ivanowi tego Dartmoora i bodaj po 300km (!) była z niego miazga. Fotka porównawcza z cienkozębnym Stronglightem po chyba 2 tysiącach km była dla Dartmoora miażdżąca.
Nie wierzę w korozję !
Rowery
Napisano 11 luty 2012 - 00:02
Mnie rama wyszła meeeeeega tanio.
Kupiłem cały rower i zacząłem rozsprzedawać. To co zostało użyję w rowerze a bilans jest taki:
- Rama Romet 29er
- opony Schwalbe Racing Ralph Evo 3c kevlar 2,25
- dętki 29
- stery FSA Orbit
- zacisk sztycy
za to wszystko wyszło mi 244zł
do tego wiele części udało się chwycić na mega okazjach.
Czekam jeszcze na pedały - też Time (uwielbiam ten system), chwyty ESI (muszę się przekonać co to jest), zębatkę 18stkę na tył (bo z tyłu będę miał 2 zębatki i zmieniarkę ręczną).
Użytkownik Wiewiór edytował ten post 11 luty 2012 - 00:06
Napisano 11 luty 2012 - 00:09
Kolor jest jeden, ale w rzeczywistości jest paskudny jak kupa, a poza tym lakier jest raczej kiepskiej jakości - ramki mają kilka odprysków od samego przebywania w kartonach.
Nie wierzę w korozję !
Napisano 11 luty 2012 - 00:18
Swoją malowałem w lakierni proszkowej gdzie zwykle malują felgi samochodowe www.deloch.pl.pl polecam. Ostatnio coraz więcej Sosnowiczan maluje tam rowery
Malowanie ramy to tylko 80zł, w moim przypadku 100zł, ale zamówiłem lakier niestandardowy, z palety RAL Effect i trzeba było szukać u hurtownika.
Ramkę pomalowali mi ślicznie, do tego tak jak chciałem - cienko, żeby lakier dużo nie ważył. Mój kumpel z którym razem oddawaliśmy ramy ma grubą warstwę i wygląda jakby miał szlifowane spawy
Co do ramy, to chyba jeszcze przerobię trochę haki, żeby skrócić długość wideł. Mam nawet pomysł na ekstremalne skrócenie przy równoczesnym poprawieniu geometrii... ale muszę w to wciągnąć znajomego tokarza, który swoją droga mi już usunął przelotki.
Napisano 11 luty 2012 - 00:33
Użytkownik Wiewiór dnia 11 luty 2012 - 00:18 napisał
Mam swojego lakiernika, może nie mistrza nad mistrze, ale proszkiem pokrył mi już chyba 10 ram
Nasze nieprędko staną na kołach, ale warto chyba temat utrzymywać. Ivan zaproponował przyozdobienie sterówki: http://allegro.pl/ro...2107968452.html
Nie wierzę w korozję !
Napisano 11 luty 2012 - 01:36
Użytkownik Grabarz dnia 11 luty 2012 - 00:33 napisał
Nasze nieprędko staną na kołach, ale warto chyba temat utrzymywać. Ivan zaproponował przyozdobienie sterówki: http://allegro.pl/ro...2107968452.html
Świetne! Tylko jakie to duże?
Biedna rama - cięta, szlifowana, piaskowana, malowana... teraz jeszcze wiertarka i dwie dziury w główce, bo inaczej się tego chyba nie zamontuje.
Użytkownik kazafaza dnia 10 luty 2012 - 22:01 napisał
p.s.: ja w koncu sie zdecydowalem na ramke Genesis Fortitude Adventure
Napisano 11 luty 2012 - 10:41
Napisano 11 luty 2012 - 13:25
Nie wierzę w korozję !
Napisano 11 luty 2012 - 13:32
Cytat
Nieeee, £379.99 za ramke, £79.99 za widelec(ewentualnie), ja wybralem nieco dluzszy widelec Salsy, wyminielem kilka emaili z projektantem Genesis, napisal ze widel dluzszy o dwa centy nie powinien sprawic ze rower sie bedzie prowadzic jak kobyla po blocie, postawilem na ta ramke ze wzgledu na zrelaksowany kat glowki ramy i mozliwosc montazu bagaznika - bede zabierac mojego szkraba juz na wiosne na przejazdzki!
EDIT: Nie moge sie doczekac Waszego "konkursu" Romet'ow, ja nadal bede polowac na sama ramke, ewentualnie moge sie wymienic na Kone Unit 2-9(patrz: moj garaz)
POZDRo-:ver
Użytkownik kazafaza edytował ten post 11 luty 2012 - 13:34
Napisano 11 luty 2012 - 13:37
Od zera taniej? Za nową ramę, opony, zacisk, stery zapłaciłem 244zł
a został mi jeszcze łańcuch na 9tkę (dam do fulla), chwyty skręcane (dałem kumplowi), dętki i kompletne zestawy linek i pancerzy.
Składając od zera zapłacił bym za te części około 1355zł
(rama 770 + stery 100 + opony 320 + 15 zacisk + 30 dętki +20 chwyty +50 łańcuch 9s oraz koszty wysyłek ~50zł)
Napisano 13 luty 2012 - 23:03
Ja nie widziałem swojej ramki "gołej", po piaskowaniu i żałuję, bo może kiedys będę chciał ja zrobić w stylu raw.
Ciekawy jestem jak wygląda, czy spawy nie są przypadkiem w kolorze bronzu etc.
Napisano 14 luty 2012 - 13:34
Ale ale... Brązów nie będzie - rama jest spawana (a nie lutowana) na łączeniach rur, będą więc co najwyżej "poświaty" charakterystyczne dla spawania - od błękitu przy samym spawie, do czerni dalej od niego. Rama jest lutowana na mosiądz tylko w miejscach połączenia z przelotkami linek, co widać na Twoich fotkach.
To niestety nie jest sprzęt wykonywany tradycyjną metodą lutowania na mosiądz.
Inna rzecz - zastanawiałeś się nad nagwintowaniem otworów w hakach, by ze śruby zrobić napinacze kół?
Nie wierzę w korozję !
Napisano 14 luty 2012 - 20:32
Kółka się dziś złożyły.
Obręcze tak się błyszczą, że odbija się w nich telewizor.
Wagi:
- przednie koło 889g
- tylne koło 1046g
- opaski + 21g na koło
- śruby + 24g na koło

Napisano 14 luty 2012 - 21:27