Forum rowerowe

• Jesteśmyna

[rower] do 11000zl

36 odpowiedzi w tym temacie

#21 EpicPoznan

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 242 postów

Napisano 28 grudzień 2011 - 15:37

Cytat

"jesli wezmiesz poprawke na to, ze rame 29" wypadaloby brac o okolo 1,5" mniejsza"

To dość ciekawe spostrzeżenie. Miałem Epica XL, jeździłem na Epicu 29 L i był za mały. Więc nie przesadzajmy.

Co do cen to w skiteam załatwisz 15% rabatu bez lizania butów (CUBE) , więcej strasznie ciężko. No a na pozostałe rowery minimum 10%. Pamiętajmy, że marże na rowerach poza wyjątkami oscylują w granicach 40%. Im większy sklep tym z reguły taniej zamawiają i niższe koszty przypadające na "rower"

Użytkownik EpicPoznan edytował ten post 28 grudzień 2011 - 15:38

Rowery

• admin

#22 evo

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 2172 postów

Napisano 10 marzec 2012 - 01:33

Wyświetl postUżytkownik EpicPoznan dnia 28 grudzień 2011 - 15:37 napisał

To dość ciekawe spostrzeżenie.

Ale to fakty:
http://26vs29.pl/gra...vs29er_rama.jpg

Zresztą na zdrowy rozsądek, jeżeli weźniemy 19 cali w 26er i 19 cali (podsiodłowa) w 29er - to pod siodłem mamy taką samą wysokość.
Natomiast z przodu główka ramy jest 6 cm wyżej, bo koło jest 6 cm wyższe.

A więc na środku ramy mamy około 3 cm wyżej - proste.
Dlatego jak weźmiesz 1,5 cala mniejszą ramę, to pod siodłem masz 4 cm niżej, z przodu 6 cm wyżej, średnio wychodzi podobnie, jak 1,5 cala większa rama w 26er.
Generalnie coraz większe odstępstwa są im rama mniejsza.
Bo przy ramach np: 22 cala, to prawie bez znaczenia, bo górna rura i tak idzie w poziomie prawie.

ps. a ja stałem się szczęsliwym posiadaczem rowerka za 13-14 k, kupionego bardzo okazyjnie dużo poniżej ceny wyjściowej i dużo poniżej 11k (model 2012).
Waga 29er to około 9,5 kg, foty niedługo :D
Także panowie, śledzić aukcje, bo można kupić okazyjnie w cenie o jakiej nie marzycie :)

ps. mam na sprzedaż swojego obecnego 29er - 11 kg na XTR, ktoś zainteresowany?

Użytkownik evo edytował ten post 10 marzec 2012 - 01:37

#23 evo

Master

• Użytkownik
  • 2172 postów

Napisano 11 marzec 2012 - 22:35

Nabyłem Stumpjumper Expert Carbon 29 w rozmiarze 17,5 cala ..... po czym zmierzyłem podsiodłową i wyszło prawie 47,5-48 cm (a więc prawie 19 cali)!
Ktoś ma Speca i też ma tak dziwną wymiarówkę?

Rozmiar ramy na 100% to 17,5 cala, bo taki jest napis na ramie, długość górnej rury i przekrok na tej wysokości, co podają dla rozmiaru 17,5 cala.
Także dziwny sposób podawania rozmiaru.
Inna sprawa, że rama Speca robi niezmiemskie wrażenie, nawet Scott wysiada :)

#24 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • Reputacja: 89
  • 3658 postów
  • Imię:Mateuszek

Napisano 11 marzec 2012 - 23:41

gratulacje, swietny sprzet, tylko uwazaj na lakier :)

#25 evo

Master

• Użytkownik
  • 2172 postów

Napisano 12 marzec 2012 - 08:53

Powiem tak, że na zdjęciach nie robił na mnie większego wrażenia, ale na żywo te przekroje to jakiś kosmos, fajne ale chyba przesadzili w niektórych miejscach :D
dla przykładu szerokość górnej rury to z 10 cm.

Ogólnie to miałem mega szczęscie, bo kupiłem okazyjnie model ekspozycyjny, a więc lepiej wyposażony, wszystko na XO (manetki i przerzutki przód i tył), lepsza sztyca itd. Kilka rzeczy już wymienione na lżejsze.
Jedyny minus tego rozmiaru, to wysoki przekrok, bo ogólnie ta podsiodłowa to mi na 17,5 nie wygląda.
Teoretycznie też jest trochę krótki przy mostku 90mm, dlatego jest już 110 mm, powinno być lepiej na podjazdach bo pozycja bliżej ośki.

ps. amor ma ustawione wstępnie 80mm, do tego główka ramy tylko 100mm, no i dzięki temu pozycja kiery na tej samej wysokości co w 29er, w końcu :)
ps2. A co lakier jakoś bardziej wrażliwy niż na innych?

Użytkownik evo edytował ten post 12 marzec 2012 - 08:53

Rowery

• admin

#26 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 12 marzec 2012 - 11:38

odnoszenie sie do innych jest bardzo wzgledne, a ja nie mam zwyczaju celowego sprawdzania rowerow pod tym katem :) spec po prostu daje taka powloke, abys po 2 sezonach kupil nowa rame nie dlatego, ze cos nie halo, albo pekla, ale temu, ze wyglada jak po nalocie luftwaffe

#27 barry02

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 7 postów
  • Imię:pawel

Napisano 12 marzec 2012 - 17:57

Wyświetl postUżytkownik evo dnia 12 marzec 2012 - 08:53 napisał

Powiem tak, że na zdjęciach nie robił na mnie większego wrażenia, ale na żywo te przekroje to jakiś kosmos, fajne ale chyba przesadzili w niektórych miejscach :D
dla przykładu szerokość górnej rury to z 10 cm.

Ogólnie to miałem mega szczęscie, bo kupiłem okazyjnie model ekspozycyjny, a więc lepiej wyposażony, wszystko na XO (manetki i przerzutki przód i tył), lepsza sztyca itd. Kilka rzeczy już wymienione na lżejsze.
Jedyny minus tego rozmiaru, to wysoki przekrok, bo ogólnie ta podsiodłowa to mi na 17,5 nie wygląda.
Teoretycznie też jest trochę krótki przy mostku 90mm, dlatego jest już 110 mm, powinno być lepiej na podjazdach bo pozycja bliżej ośki.

ps. amor ma ustawione wstępnie 80mm, do tego główka ramy tylko 100mm, no i dzięki temu pozycja kiery na tej samej wysokości co w 29er, w końcu :)
ps2. A co lakier jakoś bardziej wrażliwy niż na innych?

Witam, niedawno odebrałem także SJ eksperta 2012 tylko w seryjnej specyfikacji rozmiar 19", waga 9,8Kg, ale trzeba się pozbyć dętek i skrucić kiere ( bo jakoś dziwnie się na nim czuję), jak chcesz mogę pomierzyć go ale dopiero jutro. Po jazdach w ostatni weekend trochę w terenie coś fantastycznego, sam rwie się pod górę:D
Jedyny minus to Sid z brainem, jakoś nie mogę go ustawić odpowiednio, chyba bym wolał normalną manetkę blokującą.

#28 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 12 marzec 2012 - 19:39

proponuje najpierw porzadnie ustawic sida z wylaczonym brainem, a pozniej bawic sie mozdzkiem

#29 evo

Master

• Użytkownik
  • 2172 postów

Napisano 13 marzec 2012 - 10:07

No właśnie, czy system Brain powoduje, że normalnie nie idzie go wdusić więcej jak 2 cm opierając się o kierę, nawet po upuszczeniu nieco powietrza?

Ja swojego jeszcze nie ważyłem ale ponoć jest szansa na 9,5 kg, póki co tylko kilka części (np: przednie koło 1540 g z tarczą 160 mm).

ps. barry masz opony z dętkami? Ja mam na płynie.

#30 barry02

Świeżak

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 13 marzec 2012 - 16:42

Jeszcze mam na dętkach, ale to 165g na koło więcej wiec się pozbywam, za to opony pierwsza klasa 470g s-works , tyłu jeszcze nie ważyłem, Jak masz wszędzie X0 to możliwe że będziesz miał te 9,5kg przy mniejszej ramie i na płynie.

#31 evo

Master

• Użytkownik
  • 2172 postów

Napisano 13 marzec 2012 - 20:37

Mam też zaciski 43 g, lżejszy mostek, kierę i sztycę carbon Syntace P6 (niestety 35 cm i chcę wymienić - ktoś chętny?), jutro zważę całość.
Natomiast mam inne pytanie do ciebie, dziś przy zmianie koła tylnego, dostrzegłem coś dziwnego tylnych widełkach dolnych od wewnątrz (po stronie tarczy tarczy).
Jakieś 10 cm przed końca (z 2 cm przed tarczą) mam tam dziwne wgłębienie, wklęsłe. To normalne w tej ramie? Możesz to sprawdzić u siebie?
Lakier w tym miejscu jest idealny, aczkolwiek dziwne te wgłębienie, bo wg mnie niczemu to służyć nie może.

Podeśle tobie foto na PW o które miejsce mi chodzi.

Użytkownik evo edytował ten post 13 marzec 2012 - 20:39

#32 TomaszB

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 100 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 13 marzec 2012 - 21:34

W Stumpim Comp, tez występuje takie wgłębienie, więc to chyba celowy zabieg na tej ramie. Moim zdaniem ma dawać więcej miejsca tarczy, ale to tylko moje domysły.
Kurczę lekkie te wasze modele :confused:

Użytkownik TomaszB edytował ten post 13 marzec 2012 - 21:36

#33 evo

Master

• Użytkownik
  • 2172 postów

Napisano 13 marzec 2012 - 22:26

Wyświetl postUżytkownik TomaszB dnia 13 marzec 2012 - 21:34 napisał

W Stumpim Comp, tez występuje takie wgłębienie, więc to chyba celowy zabieg na tej ramie. Moim zdaniem ma dawać więcej miejsca tarczy, ale to tylko moje domysły.
Kurczę lekkie te wasze modele :confused:

Ok, dzięki :)
Teoretycznie może to być miejsce na tarcze, choć jest z 2-3 cm przed tarczą. Może w czasie wsadzania koła tam coś przeszkadzało hymmm.
Miałem kilka rowerów w tym carbon Scotta i pierwszy raz coś takiego widziałem, ale mnie uspokoiłeś.

ps. wagę podawał mi sprzedawca na 9,65, ale ja też przy okazji to zważę i podliczę.
Póki co fota:
http://c.wrzuta.pl/w...fa6f7/spec_29er

(ps. mam 2 zestawy kół, tutaj wymieszane, bo czekam na prześciówkę z ośki 15 mm na 9 mm. Koło jest na 15mm, ale amor na 9 mm)

Użytkownik evo edytował ten post 13 marzec 2012 - 22:29

#34 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 13 marzec 2012 - 23:57

biale siodlo i czarny mostek/rogi - az sie prosi :)

#35 evo

Master

• Użytkownik
  • 2172 postów

Napisano 14 marzec 2012 - 07:35

Wyświetl postUżytkownik nabial dnia 13 marzec 2012 - 23:57 napisał

biale siodlo i czarny mostek/rogi - az sie prosi :)
Z rogami czarnymi bym się zgodził, bo mam takie. Ale biały mostek pasuje wg mnie bardziej, bo czarny i biały się tutaj przeplata (więc biały mostek pomiędzy czarną kierą i podkładkami pasuje).
Dlatego też pasuje białe siodło, które też mam i będzie założone.
Zresztą widać na stronie Speca cały czarny kokpit i tak sobie to wygląda.

#36 barry02

Świeżak

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 14 marzec 2012 - 16:25

odnośnie tego "wgniecenia" także mam w swoim, moim zdaniem jest to pod tarczę hamulcową, jak byś w przyszłości chciał założyć 180 a nie 160 jak jest, ale to tylko moje spostrzeżenie. Fajnie wygląda biało-czarny, ja wybrałem czerwono-czarnego:) też jest bajeczny, fotografie w katalogach nie oddają tego co jest na żywo:D

#37 Adamek1977

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 1 postów
  • Imię:Adam

Napisano 26 marzec 2012 - 14:46

Witam wszystkich,

A co myslićie o tym rowerku:

BDC-BIKE - rowery, akcesoria

???????

Adam.