Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 1 głosy

[amortyzacja] Olej do amortyzatorów - FAQ - lepkość, zamienniki, etc.

olej lepkość zamiennik olej do amortyzatora fox manitou rock shox motorex silkolene motul

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 BikeBert

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 50 postów
  • Imię:Robert

Napisano 05 grudzień 2011 - 23:10

Postanowiłem zebrać informacje na temat olejów do amortyzatorów w jednym miejscu oraz wyjaśnić niektóre terminy w tej kwestii.

Poniżej zamieszczam także tabelę porównawczą, która pomaga wybrać zamiennik dla "oryginalnych" [Fox, Manitou, Rock Shox, etc.] olejów stosowanych w amortyzacji rowerowej oraz szczegółowe karty technologiczne uznanych producentów olejów do amortyzacji.

Czynnikiem, który należy brać pod uwagę przy porównywaniu olejów jest lepkość [viscosity] zapisywana według standardu ISO w postaci: cSt@40C / cSt@100C / VI. Do wstępnego wyboru zamiennika i porównania olejów wystarczy pierwsza wartość w tabeli [cSt@40C].
W niektórych kartach technologicznych można znaleźć także inną jednostkę lepkości: mm2/s.

1 Centistoke [cSt] = 1 Square Millimeter Per Second [mm2/s]

Podczas wyboru oleju warto również zwrócić także uwagę na inną wartość: współczynnik lepkości [viscosity index = VI], który wskazuje wpływ zmiany temperatury na lepkość oleju.

Niski współczynnik lepkości oznacza stosunkowo dużą zmianę lepkości wraz ze zmianami temperatury. Innymi słowy, olej staje się bardzo "rzadki" w wysokich temperaturach i niezwykle "gęsty" w niskich temperaturach.

Wysoki współczynnik lepkości oznacza stosunkowo niewielkie zmiany lepkości w szerokim zakresie temperatur. W praktyce: im większy współczynnik lepkości [VI], tym bardziej jednolite i spójne tłumienie podczas dużych zmian temperatury.

Wysoki współczynnik lepkości szczególnie ważny jest w tylnych amortyzatorach gdzie, ze względu na charakterystykę pracy tylnego zawieszenia, olej pracuje w wysokich temperaturach.
W przednich amortyzatorach zazwyczaj skoki temperatur są mniejsze, co nie oznacza, że współczynnik lepkości nie ma tutaj znaczenia, np. podczas jazdy w niskich temperaturach.

Weight Oil vs. Viscosity.
W wyborze oleju nie należy sugerować się lepkością [oil weight] oleju według standardu SAE [Society of Automotive Engineers], która najczęściej widnieje na etykiecie w postaci np. 2,5W, 7wt, etc.
Np. olej do amortyzatorów 7wt jednego producenta może mieć taką zbliżoną lepkość [viscosity] do oleju 10wt innego producenta:

Fox Suspension Fluid 7wt - 31.82 cSt @ 40C
Red Line Suspension Fluid 10wt - 30.40 cSt @ 40C

Tabela porównawcza olejów
Dołączona grafika

Motorex Racing Forks Oils
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Motul Fork Oil Factory Line
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Silkolene Pro RSF
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Red Line Synthetic Suspension Fluids
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Tabela mieszania olejów Motorex
Dołączona grafika

c.d.n.

Rowery

• admin

#2 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 73
  • 1824 postów
  • Imię:kamil

Napisano 07 grudzień 2011 - 08:20

Dobra robota :) Fajnie, że Ci się chciało :D

Uwaga ode mnie: jeżeli jest jakiś producent oleum. który NIE podaje fiszki tzn. karty technicznej to proponuję NIE kupować takiego oleju. Kiedyś kupiłem w ten sposób Mobila Multigrade i amortyzacja zaczęła pracować tak jak by chciała a nie mogła co było naprawdę nie fajne :/
Endurorider.pl 13/05/2012 Merida MATTS update

#3 soliner

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 311 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 07 grudzień 2011 - 11:13

hm staram się to ogarnąć, czyli zależy mi żebym miał w amortyzatorze olej o jak najniższej lepkości nie patrząc na współczynnik lepkości czy poprostu nie opierać się przesadnie na oznaczeniu współczynnika lepkości? Ale co zrobić jeżeli nie ma tych oznaczeń jest tylko przykładowe 5W?
FIL-BIKE

#4 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 07 grudzień 2011 - 12:33

Zależy Ci żeby mieć taki olej jaki zaleca producent czyli np 5W. Potem zależy Ci na tym aby sprawdzić parametr 5w Twojego BYŁEGO oleju i na podstawie danych technicznych dobrać inny olej, który ma podobne właściwości. Robisz to wszystko po to żeby widelec/damper działał tak samo dobrze jak wcześniej.

#5 mixchris

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 338 postów
Garaż Rower

Napisano 07 grudzień 2011 - 17:56

Dobra robota :thumbsup: nie wiedziałem że przy tych samych oznaczeniach WT są aż takie duże różnice w lepkości.

W tym sezonie wymieniałem olej w swoim RS'ie i wlałem olej Yamalube i szczerze mówiąc nie czuję różnicy więc chyba trafiłem ;) Niestety nigdzie nie mogę znaleźć lepkości podanej w jednostkach cSt dla olejów Yamahy?

Ciekaw jestem również jaki jest "margines błędu" tzn. przy zmianie ilu jednostek cSt odczuwalna jest różnica w lepkości np. olej Rock Shox 15W ma 42.80 cSt @ 40C to jaki olej mogę użyć +/- aby nie odczuć różnicy w lepkości. Bo trafić olej który ma dokładnie 42.80 cSt @ 40C innej firmy niż RS nie będzie łatwo.

Rowery

• admin

#6 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 07 grudzień 2011 - 20:52

To jest pytanie do kogoś kto stosował różne oleje i do każdego miał kartę charakterystyki ;) Ja postaram się teraz robić jeszcze dokładniejsze notatki z uwzględnieniem tych parametrów i za czas jakiś mam nadzieję mieć coś ciekawego do powiedzenia :)

#7 soliner

Maniak

• Użytkownik
  • 311 postów
Garaż Rower

Napisano 09 grudzień 2011 - 18:44

aha, przepraszam nie napisałem odrazu, nie mam prawdziwego amortyzatora tylko Gile Tnl zamieniłem smar na olej i chciałabym zrobić coś co jeszcze by go zmiekczyło bez wymiany sprężyny i myślałem właśnie coś jeszcze olejem mogę zdziałać?

Użytkownik soliner edytował ten post 09 grudzień 2011 - 18:51

FIL-BIKE

#8 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 21:11

Kupić sprężynę, która będzie odpowiednia dla Twojej wagi (google-> spreż mot) a potem utrzymywać widelec w czystości i regularnie go serwisować. W międzyczasie odkładaj do skarbonki z napisem "ofiara na rower" To jest sprawdzony sposób :)

#9 soliner

Maniak

• Użytkownik
  • 311 postów
Garaż Rower

Napisano 10 grudzień 2011 - 11:34

w takim razie dziękuję za pomoc :D
FIL-BIKE

#10 bialy1241

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 88 postów
  • Imię:Maciek
Garaż Rower

Napisano 11 grudzień 2011 - 13:36

Powiedzcie mi prosze jaki olej wlac do sr suntour XCR. Bo chce wymienic ale nie wiem jaki i jakie a miec parametry !
prosze pomozcie .

#11 mixchris

Maniak

• Użytkownik
  • 338 postów
Garaż Rower

Napisano 11 grudzień 2011 - 19:58

XCR w lewej goleni ma sprężynę którą czasem można wyjąć, wyczyścić i przesmarować a w prawej goleni znajduję się kartusz olejowy który to jest nierozbieralny. Oczywiście można go wyjąć i przesmarować ale tylko zewnętrznie co może zapobiec osadzaniu się rdzy.

Użytkownik mixchris edytował ten post 11 grudzień 2011 - 19:59

#12 elpolako87

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 1 postów

Napisano 21 grudzień 2011 - 21:06

Witam wszystkich

Jestem posiadaczem takiego modelu amortyzatora przedniego Marzocchi All Mountain SL2 TST2 ATA 120-160

Kilka dni temu wsiadam na rower i czuję że zeszło z niego powietrze, dojechałem do pracy napompowałem amortyzator odpowiednio do mojej wagi, odkręcając końcówkę pompki z zaworu zaczął wyciekać olej bardzo spieniony.

Pytanie brzmi: Co może być powodem tej awarii ? Ile może mnie to kosztować? Jaki olej używany jest do tego modelu? W pracy mam dobrego serwisanta, jak najbardziej podejmie się naprawie, jeśli takowa jest możliwa.

Liczę na wszelką pomoc.

#13 mixchris

Maniak

• Użytkownik
  • 338 postów
Garaż Rower

Napisano 21 grudzień 2011 - 21:30

Jeżeli w pracy masz dobrego serwisanta to powinien wiedzieć co jest przyczyną usterki :027: a poza tym nie jest to miejsce na pytanie które tu zadałeś.