Forum rowerowe

• Jesteśmyna

[zakup]cube ltd pro 29, model 2012

140 odpowiedzi w tym temacie

#41 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 440 postów
  • Imię:Michał

Napisano 13 styczeń 2012 - 13:00

To Terrago było taką sportową pokraką :) ?

Przymierzałem się do tej Meridy http://www.rowerymer...wer-merida.html

Siedziało się w porządku, Długość rury głównej to 642 ale w poziomie to i tak więcej niż w Cube (620).

Rowery

• admin

#42 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • Reputacja: 89
  • 3658 postów
  • Imię:Mateuszek

Napisano 13 styczeń 2012 - 15:44

ano pokraka, ile masz wzrostu, bo cos czuje, ze chcesz kupic za duzy rozmiar...okolice 21,5-22" sa dla ludzi 2m wzrostu, oczywiscie nie terrago :)

Użytkownik nabial edytował ten post 13 styczeń 2012 - 15:44

#43 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 16:13

Gdzieś 187cm, myślałem o LTD 21". Przymierzałem się przed chwilą do Speca Carve 29 rozm. 19" siedziało się ok, a geometria była bardzo zbliżona do Cuba.

Tak swoją drogą zaobserwowałem, że w sklepach Scott, Specialized (Amerykańskie) chyba większość rowerów na ten rok to modele 29" Natomiast Europejskie (Cube), Polskie (Kross) czy wschodnie (Giant, Merida) dopiero wchodzą na rynek 29er'ów. Tak sobie myślę, że za te 2 lata wszyscy producenci dogonią Amerykę i rynek 26" zostanie w większości zastąpiony 29". Takie moje prorocze myśli :devil:

#44 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 16:34

zatem szukaj rozmiaru 19", chociaz znowu taki cube bedzie wtedy...odpowiednikiem twojego terrago

#45 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 16:51

Spec Carve 19" ma na papierze geometrię podobną do LTD 21" też na papierze.W Cube przy długiej rurze podsiodłowej rura górnej jest stosunkowo nisko położona (7 cm ma "komin" od środka rury gór.) co jak dla mnie jest plusem.

Przy wyborze poprzedniego roweru brałem pod uwagę tylko osprzęt oraz rozmiar ramy, a na geometrię w ogóle nie patrzyłem. Teraz mam zamiar być bardziej świadomym klientem :) Choć mimo wszystko byłem zadowolony z roweru.

Jaka jest dla Ciebie odpowiednia marka w której można znaleźć ideał geometrii? Chcę mieć wzór do porównywania, bo puki co wszystkie mają podobną :)

Użytkownik nabial edytował ten post 13 styczeń 2012 - 18:05

Rowery

• admin

#46 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 18:06

nie ma uniwersalnych idealow, trzeba okreslic priorytety i swoje umiejetnosci, a pozniej szukac czegos, co pasuje

#47 klukasz

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 5 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 00:32

Michalj tego scota kupilem za 2920:) ze sklepu, i wcale pozycja nie jest jakos nadto leząca (ale mam dl. rece) ale gdybym nie posluchal Nabial`a to cube bylby troche krotki.

pozdrawiam....

#48 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 16:35

Przymierzałem się do wielu 29er'ów, do Scota też i pozycja była w porządku. A porównując Scota do Cuba to geometria jest podobna, pozioma długość rury sterowej jest nawet taki sam. Muszę poczekać na dostępność Cuba wtedy pomyślę. Ale na Scota nie liczę bo chcą ok. 3450 zł, pomijając cenę nie chcę niżej schodzić z osprzętu niż teraz mam.

.............................................................................

Mam jeszcze pytanie odnośnie odległości rury podsiodłowej w 26 i 29 calach. Obecnie w Terrago mam długość od środka suportu do końca rury 530mm, od środka sup do środka rury górnej ok. 470mm (mierzone), a w planowanym Cube 29" jest katalogowo 515 oraz 445. Suport w 26" mam opuszczony ok. 2,5cm, a w Cube jest 6,5 cm. Różnica w wysokości osi 26 i 29" to około 4 cm (licząc z oponami). Kąty rury podsiodłowej takie same.

Wychodzi mi, że suport jest dokładnie w tym samym miejscu (wysokość od ziemi). Przy takich samych kątach rury podsiodłowej górna rura wychodzi w Cube 3,5cm niżej (pomijając kąt).

Czy popełniam jakiś błąd w moim rozumowaniu? Może mnie ktoś sprawdzić?

Użytkownik michalj edytował ten post 14 styczeń 2012 - 16:35

#49 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 17:24

taka ogolna refleksja, ktora nie ma na celu nic zlego - nie analizuj tak geometrii, bo po drodze gubisz najwazniejsze detale i twoje wnioski sa sprzeczne z rzeczywistoscia, co jedynie moze sklonic cie do wyboru gorszego roweru, czyli cuba...terrago jest bardzo niewdziecznym wzorcem porownawczym

#50 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 17:51

Co w przypadku powyższych obliczeń zgubiłem?

No niestety, póki nie ma Cuba w sklepach teoretyzuję. Przeżyłem geometrię wykreślną oraz rysunek techniczny więc próbuje sobie te wymiary porównywać oraz rysować w myślach :)

Na ten moment zwróciłem uwagę, że w Scott 19" i Specu 19" mają większość wymiarów podobnych do Cuba 21" pomijając długość rury podsiodłowej oraz miejsca zaczepienia rury górnej, które porównuję właśnie z terrago (różnic w kątach nie uwzględniam, bo są niewielkie i w moim przypadku prawdopodobnie niezauważalne). Dziwi mnie to, że w rowerach które przymierzałem miałem stosunkowo wysoko górną rurę, choć na papierze wypadała nisko w porównaniu do terrago. Oczywiście uwzględniam większy promień koła.

Użytkownik michalj edytował ten post 14 styczeń 2012 - 17:54

#51 nabial

Stary wyjadacz

• team29er
  • 3658 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 20:24

jak politechnika, to uwzglednij to, ze im dluzsza gorna rura, tym latwiej utrzymac przyczepnosc/trakcje, bo caly uklad jest mniej wyczulony na polozenie srodka ciezkosci i akurat 2cm w przypadku rowerow to przepasc, ktora diametralnie zmienia zachowanie roweru i jego podatnosc na podnoszenie jednego z kol np na podjazdach...pusc sobie 2 proste na dlugosc amora - 500mm pod katem 69,5 i 70* - roznica tez okaze sie byc duzo wieksza, niz wydawac by sie moglo, cegielka

#52 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 17:59

Skoro nie Cube 29" to jaki 29er był by dla mnie w porządku?

Tak jak pisałem, głównie jeżdżę po mazowieckich bezdrożach, bądź asfaltach, lubię też pokonywać dystanse większe niż 100km zarówno w terenie jak i asfaltem. Zdegustowałem się trochę tym Cubem ze względu na przednią przerzutkę DM oraz podobno nietypowy offset Reby w tym modelu (jak padnie to chyba ciężko będzie dostać :( ). Mam ok. 187cm, nogi raczej proporcjonalne do wzrostu :). Gdzieś średnio 2 razy w roku wyjeżdżam na południe na górskie szlaki bądź jurę krk-cz.

Ewentualnie jak nie 29er to Cube Ltd Pro 26" ma geometrię w miarę w porządku dla moich zastosowań?

Dobrze by było gdyby rower miał mocowania pod tylny bagażnik.

PS. Kończę z dywagacjami na temat Cuba 29", rozumiem, że ma on nietypową geometrię :unsure:

Użytkownik michalj edytował ten post 15 styczeń 2012 - 18:01

#53 leo2

Pro

• Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 18:37

Czemu od razu nietypową, po prostu rekreacyjną, to nie wada tylko cecha.
Zależy od nastawienia do jazdy na rowerze, być może mniej będą cię na nim boleć plecy po 100 km wycieczce.
Ale możesz się spodziewać mniejszej efektywności przy podjazdach.
Sprzedaż uszczelniacza:
http://www.forumrowe...owej-produkcji/

#54 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 21:27

Upewniłem się, że w tym Cube reba ma 51 mm offsetu (jak Gary G2).

Czy jest sens kupować rower w którym amortyzator ma nietypowy offset? W jakim stopniu pozycja na rowerze zmienia się wraz ze zmianą offsetu o ok 1cm? Gdybam, gdyż jeśli nastąpiła by konieczność zmiany amora ze względu na awarię nie chciał bym problemów.

#55 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:08

Tu jest test roweru Cube LTD SL 29 (geometria ta sama co LTD PRO29). Wg niego pozycja jest bardziej rekreacyjna, ale przednie koło jest wystarczająco dociążone do szaleństw.

http://twentynineinc...st-cube-ltd-sl/

Co do offsetu amora przeczytałem na MTBR, że z 51 mm można zejść do pospolitego 44 mm.

#56 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 04 luty 2012 - 13:10

Witam,
Wczoraj dotarł do skitemu Cube LTD Pro29 19", a dzisiaj chyba jako pierwszy przymierzyłem się do tego roweru. Rama 19" rzeczywiście jest krótka w dodatku oryginalny mostek również jest bardzo krótki (krótszy niż w 26"). Szprychy są srebrne, a nie jak w katalogu i na stronie czarne. Natomiast przy moim wzroście 187cm 19" jest niska przednie koło mogę podnieść bardzo wysoko.

Niestety nie zanosi się, żeby w niedalekiej przyszłości były większe rozmiary.

#57 baz

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 04 luty 2012 - 20:07

Możesz powiedzieć jaka cena za tego Cuba?

#58 michalj

Maniak

• Użytkownik
  • 440 postów

Napisano 05 luty 2012 - 08:29

4599 zł

#59 kolcichy

Świeżak

• Użytkownik
  • 41 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 16 luty 2012 - 18:33

Witam

Poczytałem Wasze komentarze i dalej nie wiem jaki rower kupić.

Mam 180cm wzrostu, długości nogi nie podam, bo nie wiem z której strony zmierzyć. Głównie jeżdżę po szosie - czasem teren, ale jak już to dość ostro. Interesuje mnie 29er, ponieważ zmiana opon na węższe spowoduje szybszą jazdę po szosie, a na dwa rowery mnie nie stać (szosa, MTB). Interesuje mnie w późnijeszym czasie udział w 1/2 Trithlonu.

Co byście Drodzy Koledzy mi poradzili. Myślełem nad Specialized Carve Comp 29er... Na prawdę nie wiem. Dodam, iż będę chciał zmienić korbę na 48z, aby zwiększyć wydajność po szosie.

Byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły.

#60 morfish

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 161 postów
Garaż Rower

Napisano 16 luty 2012 - 18:58

Oczywiście nie wiem jak Ci noga podaje, ale po zmianie blatu na 48z, na szosie owszem się poprawi, za to pod większość górek będziesz umierał albo nie wjedziesz.

Jazda na 2 komplety kół na 29erze nie jest złym pomysłem. Trochę kosztownym, ale na pewno nie złym.

Pod triathlon to chyba jednak na kolarzówce trenować należy, w terenie rowerem chyba w triathlonie nie ma odcinków? Ale tutaj nie mam doświadczenia.